20 aug.14

Anmeldelse

Jacob de Zoets tusind efterår af David Mitchell

Kommentarer

2 kommentarer
AfAnne Marie Schultz
tor, 27/10/2022 - 09:02

Ps. Du skriver: " ...og Jacob må nu trække på alle sine ressourcer for at redde hende. Han allierer sig med en af de lokale tolke, Ogawa, som selv er forelsket i Orito, og Ogawa iværksætter en storstilet redningsaktion."

Det er nu ikke helt rigtigt. Det er Ogawa, der helt på eget initiativ vælger at forsøge at redde Orito :-)

AfAnne Marie Schultz
tor, 27/10/2022 - 08:59

Jacob de Zoets tusind efterår er i sandhed en magisk fortælling, som fortjener stor udbredelse. Men det er svært at se, hvordan det kan ske. Det er ikke en roman, man lige falder over.

At den er lidt vanskelig at læse har jeg tænkt mange gange undervejs i læsningen, men hvor får man dog en stor oplevelse, når man giver sig god tid, stopper op, tænker efter, tjekker op på listen over persongalleriet og måske lige genlæser lidt.

Hovedpersonen har træk tilfælles med en virkelig person, Hendrik Doeff, som skrev dagbog over sine år på Dejima.

Og den vrisne læge i romanen bygger nok til dels på den tyske læge Philipp Franz Balthasar von Siebold, der opholdt sig på Dejima 1823-29.

Siebold fik lov til at oprette en mindre medicinsk skole for japanske studerende, og med sin japanske samleverske fik han en datter, O-Ine, der blev Japans første kvindelige læge i vesterlandsk medicin.

Tænkeligt at det er hende, der har inspireret til karakteren Orito. Som Orito i det indledende kapitel fungerer som jordemoder, da Magistrat Shiroyamas konkubine føder en søn, således assisterede den virkelige O-Ine, da en af Kejser Meijis konkubiner fødte et barn i 1873.

Som sagt en mageløs roman, der fortjener stor udbredelse - blandt alle, der kunne tænke sig en spændende fortælling, der i miljøbeskrivelsen og beskrivelsen af livet på den hollandsk handelsstation i en periode, hvor Japan for alle andre var et lukket land,  er historisk velunderbygget og giver en indsigt i en kultur, der er os så fremmed.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer