Theis Ørntoft trækker på litteraturhistoriens tunge drenge i sine digte og på naturens tunge kræfter i sit romanforfatterskab.
Theis Ørntoft (f. 1984) har studeret Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og gik i perioden fra 2007 til 2009 på Forfatterskolen. Ved siden af digtningen arbejder Theis Ørntoft med musik, og han har bl.a. bandet Klimakrisen sammen med digterkollegaen Lars Skinnebach.
Han debuterede i 2009 med den usædvanligt stilsikre digtsamling Yeahsuiten, som indbragte ham Danmarks største debutantpris Munch-Christensens Kulturlegat. Digtene i samlingen er præget af attitude og et ungdommeligt overmod. Theis Ørntoft trækker på ungdommens sprogbrug, hverdag og kulturelle referencer, hvad der allerede ses på digtsamlingens forside, der til forveksling ligner et pladecover.
Også i Theis Ørntofts digtsamling Digte 2014 (2014) trækker han på nogle af Litteraturhistoriens tunge drenge, idet titlen vækker associationer til Adam Oehlenschlägers Digte 1803 og Johannes V. Jensens Digte 1906. Med denne digtsamling slog Theis Ørntoft for alvor sit navn fast som en af de store stemmer inden for den nyere danske lyrik. Tonen i 'Digte 2014' er imidlertid markant anderledes end tonen i debuten. Fra den muntre og overgearede stemning i 'Yeahsuiten' bevæger Theis Ørntoft sig i en mere dyster og postapokalyptisk retning.
I 2018 romandebuterede Theis Ørntoft med Solar om en digter ved navn Theis, der bevæger sig kynisk observerende gennem et rodet og rodløst liv, først på hærvejen, senere i Københavns natteliv og endnu senere i Sydeuropas slyngelstuer. En desperat, dystopisk generationsroman og et hallucineret roadtrip.
Hans seneste roman Jordisk udkom i 2023. I romanen møder vi de tre søskende Rhea, Joel og Miriam, der alle er i trediverne og på hver deres måde forsøger at finde et ståsted i et liv truet af klimakatastrofe, de store fortællingers død og kapitalismen. Desuden følger romanen også deres morfar, Ernst, i 1960’ernes Silkeborg, som kæmper med at opretholde sin patriarkalske, velordnede livsstil til trods fra udefrakommende kaos. Der er glimt af stor glæde, eufori og livsoptimisme i bogen, og den tager en spændende diskussion om hvorfor vi som menneskerace er endt, der hvor vi er, og hvordan vi skal komme videre, både praktisk, men mest af alt mentalt.
Ørntoft anbefaler tre bøger, der har betydet meget for ham:
Slottet af Franz Kafka
Kafka har altid være den forfatter som tydeligst har sat gang i min egen skrift. Han har skrevet flere fantastiske bøger, og jeg læser nogle gange en tekst af Kafka før jeg går i gang med at arbejde om morgenen. Men Slottet er den, der har betydet mest for mig med sin labyrintiske, zombieagtige mørkeverden.
Samlede digte af Tomas Tranströmer
Tranströmer er sammen med Inger Christensen min yndlingsdigter fra Norden. Hans univers er både let og tungt, hverdagsligt og kosmisk, konkret og abstrakt. Dybdeøkologisk science fiction fra længe før det blev moderne.
American psycho af Bret Easton Ellis
En sjov, sjov bog. Jeg elskede den ved sidste genlæsning. Der er bestemt dårlige passager i 'American psycho', men jeg vil anbefale at man som forfatter ikke tænker for meget over den slags når man skriver. Man skal ikke bruge for lang tid på at hænge sig i en sløj passage, hverken som læser eller forfatter, for det er ikke så vigtigt. På Forfatterskolen lærte jeg af min rektor, at sætningen var det vigtigste. Men det er ikke sandt – det vigtige opstår helt andre steder.
Foto: Sara Galbiati, Gyldendal Medie 2023