Bog

3 1/2 D

Af (
2012
)

Anmeldelse

3½ digte af Henrik Nordbrandt

"Bugner af spidsfindigheder, og det er rendyrket fornøjelse at læse digtene" skriver en af Litteratursidens brugere om Henrik Nordbrandts '3½ D'

Livet og døden set med 3½D briller på

Når man kommer lidt op i alderen for man lidt mere overblik. Det er som at være i et fly og kigge ned over sit hus, sån at se tilbage på livet. Og man kan se evigheden forude. Den evighed, der er så evig at den ikke kan nedfælles i et billede. Sådan cirka beskrevet med Nordbrandts egne ord.

Man kan se det hele i 3½D, ikke bare 3D som almindelige mennesker. Nææ nej, man kan også se spøgelserne, der ikke selv ved de er spøgelser. Og de vrimler rundt i den seneste digtsamling, fx i digtet Rytteren: ”Når du vågner, dødeligt udmattet/ efter en lang nats drømmeløs søvn/ er det fordi de døde har redet på dig/ som du nu ved de har for vane (…) de døde rider dig , ved jeg, på grund/ af de fotografier, andre har medbragt/ fra deres drømme. Der ser man/ hvordan de to, rytteren og den beredne/ er vokset sammen til ét væsen/ med seletøj, stigbøjler, saddel og det hele./ Det ser sjovt ud. Men for at opfatte/ hvordan de midt under deres vilde ridt lynhurtigt bytter plads, sp døden/ selv bliver snydt/ skal der en tredje person til/ og her er det jeg kommer ind i billedet”

Det er 3½D brillerne Henrik Nordbrandt her har på, så han kan nedbryde skellet imellem det levede liv og døden, og han gør det eminent.

Med sort humor og sin evne til at skrive poesi der både er metafysisk og konkret, sætter han forhåbentligt et komma (ikke et punktum please) for sin karriere. Man bliver jo ældre og man skal dø, og det er et ekstremt svært emne at skrive om. Men Henrik Nordbrandt må være den absolut mest egnede til den opgave i landet her på grund af ovennævnte ting.

Fx digtet Mit Skeletur, hvor han erklære sit fjendskab imod sit skelet, og dettes imod ham. Og så til sidst med en krølle på halen, hvor hans lille datter ser et skelet og udbryder at det da er ham. Bogen bugner af sådanne spidsfindigheder, og det er rendyrket fornøjelse at læse digtene.

 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
29534640
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788702130522
Antal sider
77

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer