Logo
Bogliste

Årets bedste lyrik 2021

Redaktionen på Litteratursiden giver her sit bud på den bedste lyrik fra året, der er gået. Lyrikken udtrykker med sine skarpe sansninger stor ambivalens i sin vekselvirkning mellem det grusomme og det smukke.

I feltet med årets lyrik findes modet til at berøre flere tabuer og tendenser i tiden. Livet ses fra både et personlig og et kosmisk blik på verden.

Blandt andet gøres der status på verdenshistoriens grusomheder i flere udgivelser: Aaiún Nin bruger sine digte i samlingen På min huds sorthed til at bryde ud af det fængsel af skam, vold og stilhed, hun og andre sorte kvinder befinder sig i. Det er et rasende, stærkt og sanseligt manifest over den sorte kvindes virkelighed.

Temaerne rækker vidt i behandlingen af svære livsperioder. Der udforskes tabuer om selvmord og manglende sorg efter dødsfaldet af en forælder i Jeg slog min far ihjel af Christian Dorph. Og der reflekteres over livet i isolation under en nedlukning, og hvordan individet ved sygdom bliver gjort opmærksom på sin krops eksistens Bjørn Rasmussens Forgabt. Der er aldrig langt fra det ophøjede til det jævne i lyrikkens sansende univers.

Bøger på listen

Forgabt

Bjørn Rasmussen (f. 1983)

Bjørn Rasmussen har gjort det umulige; Skrevet en Corona-digtsamling, der på intet tidspunkt bliver patetisk, triviel eller affekteret. 

Så en morgen

Henrik Nordbrandt

I Henrik Nordbrandts velgjorte digtsamling aflægger både jeget og verdenshistorien status. Og det er grusomheder, der hives op af hatten. 

Forberedelse til livet

Thomas Boberg

På 102 sider forsøger denne digtsamling at indsamle og afklare et helt liv i et lettere nostalgisk, men også interessant lys. 

Hvorfor er jeg så trist når jeg er så sød

Ingvild Lothe

Norsk generationsklassiker er endelig udkommet på dansk. Til stor glæde!

Jeg slog min far ihjel

Christian Dorph

Digtkredsen udforsker tabuer om selvmord og manglende sorg efter dødsfaldet af en forælder. Dorph stiller spørgsmål, som får lov til at hænge i luften længe efter endt læsning.

Password

Klaus Høeck

Klaus Høeck er den første digter til at modtage lyrikprisen Prins Henrik Prisen. Høeck udkom sidste år med den store digtsamling 'Password'. 

På min huds sorthed

Aaiún Nin

Rasende, sårbart, stærkt og sanseligt manifest over den sorte kvindes virkelighed og kampen mod stilheden, umenneskeliggørelsen og afmagten.

Den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september

Marianne Larsen (f. 1951)

Marianne Larsen viser i sin nye digtsamling – der udkom på hendes 70-års fødselsdag – at hun er en af landets allerbedste digtere.