Bog

Se dem ikke i øjnene

Af (
2004
)

Anmeldelse

Se dem ikke i øjnene af Aino Trosell

22 jun.04

Siv har fået arbejde på et højfjeldshotel, hvor der skal afholdes årsmøde i Folk og forsvar. Men der sker mystiske ting, en delegeret dør, en anden udebliver, og forsvarschefen skydes ned under en pressekonference.

Siv er vikarierende oldfrue og kommer derved rundt i alle lokaler på hotellet. I de tidlige morgentimer skal Siv styre rengøringskorpset, som består af indvandrere. Hun mærker nogen uvilje fra personalet mod visse af de delegerede, så hun skal samtidig prøve at styre sine folk uden om alle problemer.

Under møderne skal hun sørge for alt fra kuglepenne til vandkarafler. Om aftenen skal hun servere på værelserne eller klare andre ting rundt på gangene, så Siv har lange arbejdsdage. Hun får dog god hjælp af Dunja, som er flygtet fra borgerkrigen på Balkan.

Under et pressemøde rejser en mand sig og skyder forsvarschefen ned, men pågribes straks efter. Måske er han alligevel ikke den rette attentatmand, for skudvinklen stemmer ikke. Problemet er nu at få klarlagt, hvem der sad hvor under mødet, og dermed hvem der kan have begået mordet.

Siv tænker ofte over diverse hændelser i dagens løb samt over en ulykke på skiliften et par dage inden årsmødet, hvor en ung mand blev dræbt. Sagen lægges væk som et uheld , men Siv tror, der er en anden forklaring. Snart dør endnu en deltager i årsmødet, og Siv retter mistanken mod en bestemt person. Hun har dog så travlt med sine pligter, at det går langsomt med at stykke historien sammen. Der skal endnu en dødsulykke til, før hun opdager den rette morder. Det kommer til et opgør mellem de to.

Dette er en flot opfølgning på en tidligere bog fra forfatteren, "Så længe hjertet slår". Aino Trosell har igen Siv som jeg-fortæller af historien. Sproget er flot, og vi får både detaljer om overfyldte skraldespande, beskidte toiletter og vigtigheden af altid at smile til alle gæster uanset tidspunktet fra et miljø, som forfatteren tilsyneladende kender, og en nuanceret fortælling om personernes situation og deres relation til hinanden. Vi følger ikke kun Siv, men får også langsomt historier fra bl.a. rengøringspersonalet, der hver især har sin grusomme beretning om, hvorfor de er havnet i Sverige.

Den sidste krølle med venindens datter, som har været udsat for incest, og de problemer, familien har med dette, er en anelse for meget oveni en ellers udmærket historie. Typisk for en svensk krimi kommer vi rundt om indvandrerproblematikken samt forsvarspolitik. Om det er krimi eller ren psykologisk spænding, tja det kan diskuteres, men det er i alle tilfælde solidt håndværk.

Oversat af Palle Koch. Hovedland, 2004. 302 sider. Kr 198,-

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med Siv Dahlin ; 2
Forlag
Hovedland
Faustnummer
25036190
ISBN
9788777396656
Antal sider
302

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer