Bog

Sandheden om Alice

Af (
2016
)

Anmeldelse

Sandheden om Alice af Jennifer Mathieu

15 aug.16

Hvem vil lytte til sandheden, når løgnen er så meget lettere at tro på? Skræmmende realistisk teenagedrama om rygtesmedning og mobning der får fatale følger for en ung piges liv.

Fire synsvinkler præsenterer sandheden om Alice. Fortællerne er alle jævnaldrende med Alice og går på samme skole. Elaine er skolens populæreste pige. Kelsie stræber efter at blive populær. Josh hænger ud med skolens lækreste fyr Brandon og spiller på football holdet. Endelig er der nørden Kurt, som er en enspænder. I hvert kapitel skifter synsvinklen, og lidt efter lidt kortlægges historien om Alice og om det, som skete til Elaines fest og senere om bilulykken, hvor Brandon dør. I allersidste kapitel tager Alices stemme over, og det er hjerteknusende læsning. I ét hug drejer historien 180 grader, og alt giver mening på en helt ny måde, som man nok har anet undervejs, men som ikke desto mindre går lige i hjertet.

Romanen centrerer sig om det ondskabsfulde og modbydelige i menneskets natur, og hvordan det for nogen er så let at påføre andre smerte og ikke mindst retfærdiggøre det uden at blinke med øjnene. Særligt hvis det kan gøre, at man får det lidt bedre med sig selv og sin samvittighed. Der er nemlig det ved det, at virkeligheden slet ikke er, som man tror, og at personerne under overfladen er nogle helt andre, end man umiddelbart kan se. Elaine, Kelsie, Josh har alle underliggende grunde til at hænge Alice ud. Jalousi, problemer derhjemme og dårlig samvittighed tynger dem alle, og tilsyneladende er det mere end let at tørre den af på Alice. Det varer dog ikke længe, før det hele ryger langt ud af proportioner. Rygterne bliver vildere og vildere, indtil Alice er diminueret til nul og niks og knap tør bevæge sig uden for en dør.

Det er rystende læsning om, hvor lidt der skal til for at starte en shitstorm mod en anden person. Er det fordi Alice er korthåret? Er det fordi Elaine bliver jaloux over, at Brandon viser interesse for Alice? Er det et middel til at komme med i kliken af de populære? Eller er det simpelthen fordi nogle mennesker har brug for at hævde sig over andre, når de selv har det dårligt inderst inde?

Uanset hvad er ’Sandheden om Alice’ en stærk og hamrende vigtig YA roman om mobning, som er yderst velskrevet og et must read på linie med Sarah Engells ’21 måder at dø’.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Oversætter
Lotte Kirkeby Hansen
Faustnummer
52350239
ISBN
9788711515693
Antal sider
198

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer