Bog

Winesburg, Ohio

Af (
2011
)

Anmeldelse

Winesburg, Ohio af Sherwood Anderson

05 dec.11

'Winesburg, Ohio' er en milepæl i amerikansk litteratur. Lovprist for sin enkle struktur og nøgterne beskrivelse af livet i en mindre, fiktiv by i det amerikanske Midtvesten.

Forfatteren Sherwood Anderson giver i sin novellecyklus et overbevisende psykologisk og sociologisk portræt af den menneskelige tilstand anno ca. 1900.

Romanen er trods alder og geografisk herkomst en fremragende skrevet bog, der til tider under læsningen efterlod mig med gåsehud. Dog er det mest den triste og melankolske tone der skinner igennem, men Sherwood Andersons menneskelige indsigt og portrætskildringer gør 'Winesburg, Ohio' til en fryd at læse.

Anderson brugte sine egne barndomsminder i en amerikansk lilleby, som model for Winesburg og dens indbyggere. Ydermere gav udgivelsen af Edgar Lee Masters 'Spoon River antologi' (1915), forfatteren den sidste inspiration til romanen, der udkom i 1919.

Novellerne kredser om George Willard, der er journalist på byens avis. Willard optræder perifært i flere af novellerne og udgør en slags samlingspunkt i fortællingerne. Et par og tyve noveller er rammen om bogen og hver novelle har udgangspunkt i en konkret persons gøren og laden i Winesburg. Samlet set og læst giver det et helhedsbillede af ensomme og isolerede mennesker, som sat lidt på spidsen havde chancen og muligheden for at få drømmen opfyldt, men ikke turde gribe den.

Sherwood Andersons forfatterskab har efterfølgende inspireret mange forfattere. Lige fra Hemingway og Steinbeck og helt op til den uforlignelige Raymond Carver. Danske Peer Hultbergs 'Byen og verden', der i 100 korte kapitler portrætterer Viborg, kan læses som en dansk udgave af 'Winesburg, Ohio'.

Bogdetaljer

Forlag
Rosenkilde & Bahnhof
Oversætter
Henrik Larsen
Faustnummer
29045275
Graphic
Imperiet
ISBN
9788771280203
Antal sider
238

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer