Anmeldelse
Vernon G. Little af D. B. C. Pierre
- Log ind for at skrive kommentarer
D. B. C. Pierres debutroman vandt i 2003 den britiske litteraturpris Booker-prisen. Fuldt fortjent. Følg 15-årige Vernon G. Little gennem et Amerika på vrangen.
Vernon er 15 år og har store problemer. Ikke bare almindelige teenagegenvordigheder som en mor, der med en fiktiv kniv dagligt borer skyldfølelse ind i ryggen på ham. Hans bedste ven Jesus er gået amok med et skydevåben i deres skole og har dræbt 16 af deres klassekammerater og derefter sig selv. Vernon var den sidste, der så Jesus i live, og mange har mistanke om, at han ved mere om sagen, end han fortæller.
Pressen har beslaglagt byen og især den slimede og uærlige wannabe-reporter Lally er ude efter Vernon. Da Lally flytter ind hos hans mor, kan Vernon kun se én vej ud. Han stikker af. På vej mod en strandhytte i Mexico beslutter han at opsøge den smukke, uopnåelige Taylor. Det kunne jo være, hun vil med!
Det skulle Vernon aldrig have gjort, snart er han omgivet af løgne og beskyldninger, der kan ende med at koste ham hans liv.
D. B. C. Pierres debutroman, "Vernon G. Little", vandt til manges overraskelse den prestigefyldte Booker-pris i 2003. Bag synonymet D. B. C. Pierre gemmer sig australieren Peter Finlay. En forfatter, der sikkert en dag kan skrive en underholdende selvbiografi. Han har haft et broget og omflakkende liv i USA og Mexico og bor nu i Irland. Forfatteren lægger ikke skjul på, at hans fortid er noget blakket, initialerne D.B.C. står for Dirty But Clean. Og han har udtalt, at pengene fra prisen faldt på et tørt sted i forhold til gammel gæld. Men lidt flossede figurer, der skriver gode bøger, er jo ingen dårlig salgsvare.
"Vernon G. Little" med undertitlen: 'En komedie fra det 21. århundrede med døden i en af hovedrollerne' er krimi, komedie, sædeskildring, soapopera og farce i ét stort sammensurium. Det er en uhyre morsom, tankevækkende, uhyggelig rejse gennem et Amerika, styret af dobbeltmoral og en medieskabt virkelighed. Ingen er ærlig, det eneste, der tæller, er at komme på tv eller at skrabe mest muligt til sig af forbrugsgoder. Sandheden har ingen interesse, hvis den ikke passer i den virkelighed, pressen vil fortælle.
Pierre skriver i et "lidt" overstyret sprog, fyldt af on-liners og "frække" ord, som ikke altid virker helt oversat til dansk. Men som middel til at bringe os ind i Vernons hoved virker det.
Pierre spidder Amerika med en velskrivende pen. Vores fascination og måske til tider afsky for Guds eget land, kan kun næres her. Som man siger: Only in Amerika.
Oversat af Jan Hansen. Hr. Ferdinand, 2004. 346 sider. Kr 198,- The Man Booker Prize 2003
Brugernes anmeldelser