Bog

Uden fornuft

Af (
2019
)

Anmeldelse

Uden fornuft af Emma Mills

27 maj.20

High school-roman er en skøn blanding af ungdomsbesværligheder, kærlighedskvaler, fornuft og følelse tilsat Shakespearsk underfundighed og humor.

Forfatteren Emma Mills bor i Indianapolis, er i 30’erne og har mange talenter; hun skriver på sin ph.d i cellebiologi, er youtuber (under navnet Elmify), har skrevet tre romaner for unge og har en ny på vej her i 2020. ’Uden fornuft’ er hendes tredje roman. Den foregår i et amerikansk high school-miljø og er en skøn blanding af ungdomsbesværligheder, kærlighedskvaler, fornuft og følelse tilsat "Shakespearsk" underfundighed og humor.

Hovedpersonen Claudia kommer i problemer, da hun uforvarende overværer en ’slå-op scene’ mellem skolens mest populære par, Paige og Iris. Den temperamentsfulde Iris lægger efterfølgende Claudia på is, hvilket skaber en del gnidninger, da lige præcis de to sættes sammen og involveres i skolens teaterstykke, William Shakespeares ”En Skærsommernats Drøm”. Men intet er jo ikke så skidt, at det ikke er godt for noget: I løbet af den tid forberedelserne til stykket tager, lærer Claudia og Iris et og andet om sig selv, hinanden, deres medmennesker, livet og ægte kærlighed. Omkring sidstnævnte er Shakespeares citat meget rammende for denne roman – og generelt set: ”Den kærlighed er ikke kærlighed, som ændres, når dens genstand ændrer sig” .

Romanen her indskriver sig i den lange række af bøger og film, der trækker veksler på Shakespeare. Selvom Shakespeare skrev skuespil for over 400 år siden, er mange af dem tidløse og populære som aldrig før. Masser af citater kan ledes tilbage til Shakespeare - også almindelige talemåder, der er blevet fordansket til f.eks. ”at holde lav profil” og ”at forsvinde ud i den blå luft”, kan vi takke Shakespeare for.

Historiens hovedperson, Claudia, er tiltalende og vittig mens Iris er mere eller mindre usympatisk og besidder en særdeles skarp tunge. Begge kunne de fint passe ind i et klassisk Shakespeare-stykke. Generelt er persongalleriet godt blandet og broget, og det er en sand fornøjelse at lære både de søde og de stride at kende, mens siderne nærmest vender sig selv. Bogen er letlæst og skrevet i et flydende og sprudlende sprog, og den indeholder udelukkende tantekys og en hånd på hoften, så alle kærlighedshungrende piger fra 12 år og opefter kan være med.

Bogdetaljer

Forlag
Palatium
Oversætter
Louise H.A. Trankjær
Faustnummer
47508193
ISBN
9788793834811
Antal sider
308

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer