Bog

Ude bedst

Af (
2011
)

Anmeldelse

Ude bedst af Sara Kadefors

11 apr.11

Når hele verden stiller krav og forventninger bliver det somme tider for meget. Læs her Om Sylvias oprør mod pænheden.

Sylvia, en 44-årig svensk kvinde, bliver hjemløs efter at have lavet en fatal handling. Hun bor i sin bil på Ikea’s parkeringsplads. Hun har ingen penge og må overleve, som hun bedst kan. På trods af dette ser hun pæn og velplejet ud, ligner en rigtig dame.

Sylvia har måske nok en pæn facade, men i virkeligheden er hun dybt ulykkelig, og føler sig som det dårligste menneske i verden. Da hendes bil en dag bryder sammen, føler hun at hun mister sin identitet. Hun får husly hos en kvinde, som viser sig at være pusher og rigtig dårligt selskab. Alligevel får de hverdagen til at hænge sammen, selvom deres verdener er vidt forskellige. Herefter er det slut med at have et stillestående liv med en pæn facade.

Romanen er skrevet i nutid og sætter det svenske samfunds pænhed under luppen. Intet er som man forventer. Når Sverige normalt beskues som et land med mange regler, som svenskerne forventes at efterleve, pilles det helt fra hinanden her. Kadefors gør det med megen humor og satire, på nogen måder virker romanen lidt som chick-litt, måske er Sylvia bare en ældre udgave af en af disse kvinder med totalt rod i sit liv. Desværre synes jeg at det er småt med realismen, hvilket netop er med til at understrege satiren. Her virker det indimellem plat.

Romanen er hurtigt læst, og sprogligt fungerer den godt. Jeg synes godt, at Kadefors kunne udfolde sine personkarakteristikker lidt mere. Det ville give en bedre forståelse af, hvorfor personerne agerer som de gør.

Til gengæld skal hun have ros for at rode op i samfundets pæne facade, hvor borgeren kan komme rigtig i klemme, både socialt, økonomisk og menneskeligt uden at nogen bliver opmærksom på det eller prøver at hjælpe.

Bogdetaljer

Forlag
Aronsen
Oversætter
Jette Røssell
Faustnummer
28705832
Graphic
Lotta Kühlhorn
ISBN
9788799326914
Antal sider
330

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer