Bog

Tyskland : erindringer om en nation

Af (
2019
)

Anmeldelse

Tyskland : erindringer om en nation af Neil MacGregor

23 nov.19

Interessant bog om Tysklands kulturhistorie fortalt gennem genstande, bygninger, erindringer og erindringsteder og 30 nedslag, som strækker sig over 500 år.

”Tyskland? Hvor ligger det? Jeg ved ikke hvor man kan finde sådan et land” skrev både Goethe og Schiller i 1796. Grænser flytter sig og områder, der tidligere har hørt til Tyskland, ligger i dag i andre lande. Neil MacGregors bog er derfor ikke en decideret Tysklandshistorie, fordi både grænser, geografi og historie har været ustabile størrelser.

Bogen består af mange fragmenter, samlet omkring forskellige temaer, og på den måde bliver den tyske kulturhistorie dækket meget bredt. Ved hvert tema inddrager MacGregor viden fra mange forskellige nulevende eksperter. Under overskriften 'Forestillinger om Tyskland' fortælles om det, som skaber den fælles identitet, hvor sproget spiller en fremtrædende rolle, og personer som Goethe, Luther og Brødrene Grimm, sammen med øl og pølser, har været med til at opbygge en national identitet. Under overskriften 'Made in Germany' er der eksempler på godt tysk håndværk:Gutenberg, Meissen-porcelæn og Folkevognen.Tysklands nyeste historie fra 1914 og frem behandles under overskrifterne 'Faldet' og 'At leve med fortiden', og her er der afsnit om kunsten under nazismen og en artikel om Buchenwald og de nye tyske jøder.

MacGregors bog har nogle overraskende synsvinkler. Indgangen til artiklen om Buchenwald er i bogstaveligste forstand indgangsporten til lejren med inskriptionen "Jedem das seine" (enhver får sit i betydningen enhver får som fortjent), og vigtigt er her, at porten skal ses indefra , det var den som alle fanger læste, når de kiggede tilbage på den verden, de kom fra.

'Tyskland: erindringer om en nation' er en lærd bog, men samtidig også let at forstå, og her er masser af stof at dykke ned i. Man kan vælge at læse de 640 sider i ét stræk, men man kan også plukke i de mange artikler og have den liggende som et slags supplement til aktuelle begivenheder. DR sendte for nylig en serie om Bauhaus, og da jeg havde set den, læste jeg afsnittet 'Det modernes vugge' om Bauhaus.

Bogens mange illustrationer er med til at gøre bogen til en ren nydelse. Interesserer man sig for tysk kultur og historie er bogen ikke til at komme uden om.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Oversætter
Anders Nygaard
Faustnummer
47338727
ISBN
9788712057437
Antal sider
638

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer