Bog

Tunnelmageren

Af (
2003
)

Anmeldelse

Tunnelmageren af Mick Jackson

12 jan.04
Skribent

Lån bogen på

Romanens hovedperson, en engelsk hertug der levede i Nottinghamshire i 1800-tallet, er bearbejdet af forfatteren til et intenst studie af en aristokratisk herre der levede isoleret fra andre, men i pagt med naturen.

Hertugen har overlevet i folkemunde på grund af alle de historier der fortaltes om ham. Nogle af disse historier bliver vi som læser præsenteret for, men hovedparten af romanen består af hertugens egen dagbogsoptegnelser.

Hertugen bor på et gods med tinder, spir og tårne og har en stab af tjenestefolk, men kun den tavse kammertjener kommer ham nær. Hertugens hovedværk har været at opføre tunneller der fører fra hans gods ud i flere retninger, hvor de ender i portnerboliger.

Gennem dagbogsoptegnelserne føres man ind i sjælen på denne søgende ældre mand der ustandseligt reflekterer og analyserer. Han er opmærksom på den natur der omgiver ham, og han drages hele tiden ud på lange vandreture iført sin bæverhue og lange frakker. Hans excentricitet viser sig ved smerter i kroppen som igen vidner om hans svingende sindsstemninger. Han er en flakkende sjæl der sygeligt beskæftiger sig med at analysere, og han finder hele tiden nye emner: så er det kartografi, så er det anatomi.

Glimtvis hører vi om hans barndom, for her ligger årsagen til hans søgen, og man forstår endelig til sidst hvorfor han våger og plejer sin egen melankoli og åndelige forvirring så konsekvent. Romanen er for læsere der er til engelske romaner, her fortalt med en nutidig sprogtone. Den er let at læse og har absolut en indbydende forside.

Rosenkilde, 2003. 283 sider. Kr. 298,-

Bogdetaljer

Forlag
Rosenkilde
Oversætter
Bitten Posselt Langhede
Faustnummer
24770923
ISBN
9788791303050
Antal sider
283

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer