Anmeldelse

Tribaliseringen af Europa: Et forsvar for vores liberale værdier af Marlene Wind

03 jun.20

Skræmmende og veldokumenteret læsning giver vigtig indsigt i, hvordan Europas liberale værdier er under pres.

Tribalisering er i denne bog forstået som antiglobalisme og identitetspolitik, som det blandt andet kommer til udtryk hos Donald Trump, med Brexit og hos Viktór Orban i Ungarn.

Wind, som er professor i statskundskab med speciale i europæisk ret og politik, starter med en grundig gennemgang af forskningen i tribalisme, hvor de vigtigste teorier og udlægninger fremhæves. Derefter går hun til dybere analyser af fænomenet, som det kommer til udtryk i den catalonske befrielsesbevægelse, i Brexit-bevægelsen og i Central og Østeuropa, ikke mindst i Polen og Ungarn.

Ovenstående ser hun som en farlig tendens: Hvor det meste af efterkrigstiden er gået med at samle, går udviklingen nu mange steder den modsatte vej med opsplitning og grænsebomme. Et særtræk ved tribaliseringen er, at det ikke er nok at være nationalistisk. Der skal også bruges ydre fjender til at styrke sammenholdet - eller indre, som f.eks. i Ungarn, hvor Orban med held har sat et skarpt skel op mellem i hans øjne legale myndigheder, nemlig de folkevalgte (ham selv) og de ikke-folkevalgte som medier og retsvæsenet.

Bogen er et forsvar for de liberale værdier, der er under pres mange steder. Det er skræmmende, men veldokumenteret læsning, der også peger på modtendenser, så alt håb ikke er ude for de liberale værdier.

Det er en meget vigtig bog til forståelse af baggrunden for de i mange danskeres øjne mærkelige ting, der foregår omkring os.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Marlene Wind
Faustnummer
47810663
ISBN
9788702287400
Antal sider
165

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer