Anmeldelse
Til stregen : bladtegningen i Danmark af Claus Seidel
- Log ind for at skrive kommentarer
Pragtværk i tre bind om dansk bladtegning igennem tiderne med sjove, skarpe og tankevækkende kommentarer til det politiske og kulturelle liv.
Claus Seidel har mange års erfaring som bladtegner, og derudover har han været med til at opbygge Museet for Dansk Bladtegning, som eksisterede indtil 2017. I dag hører tegningerne til på Det Kongelige Biblioteks Kort- og Billedafdeling. Værket består af tre bind på tilsammen 1100 sider og 1300 tegninger.
I første bind er det skrivebordstegningerne, der er i fokus. En skrivebordstegner arbejder hjemmefra eller på en redaktion, og han – det er flest mænd – laver en tegning ud fra en ide, et forlæg eller som en kommentar til en artikel. Det er her vi finder tegninger, hvor tegneren med få midler kan skabe en genkendelig person – Anker Jørgensens lille hårkrølle, Anders Fogh Rasmussens hulemand med kølle, Poul Schlütter med taburet, og legendarisk er også Bo Bojesens saga om venstre-vikingerne. Her er mange eksempler på, hvordan man med en tegning kan sige meget uden ord. At en tegning også kan være med til at skabe historie eller endog gå verden rundt, er Muhammedtegningerne et godt eksempel på. Claus Seidel var selv en af de tolv tegnere, og han giver sin personlige opfattelse af forløbet.
I andet bind er der reportagetegninger, tegninger der er lavet af en tegner, der arbejder i felten : i retssale , i teatre eller som portrættegner til forfatterinterviews. Her bliver vi bl.a. præsenteret for Hans Bendix, Mette Dreyer og Eiler Krag. I dette bind er der også eksempler på striber fra Storm P. til Maren Uthaug og vittighedstegninger af bl.a. Franz Füchsel.
Tredje bind drejer sig om Danske Bladtegneres faglige historie, om Museet for Dansk Bladtegning (2000 til 2017). Derudover er der korte biografier over fagets udøvere med angivelse af, hvilke genrer tegneren arbejder inden for.
Selvfølgelig henvender værket sig til fagfolk, men også for den interesserede i den politiske, og kulturelle udvikling er her meget at hente. For mig er bøgerne en fornøjelse at bladre og dykke ned i. Der er mange tegninger, der får mig til at trække på smilebåndet, eller som fremkalder en fornemmelse af genkendelse. Jeg har desuden fået endnu større respekt for bladtegnerne og deres betydning i den daglige avis.
Brugernes anmeldelser