Bog

Tainaron : breve fra en anden by

Af (
2017
)

Anmeldelse

Tainaron af Leena Krohn

09 dec.17

Leena Krohns gennembrudsroman fra 1985 har fået meget ros og opmærksomhed og er nu kommet på dansk i en overbevisende, smuk oversættelse.

I korte breve beretter en kvinde om sine iagttagelser og tanker fra insektbyen Tainaron. Vi får at vide, at et hvidt skib har båret kvinden til Tainaron. Undertitlen er: Breve fra en anden by. Brevenes modtager er et andet menneske, som hun har forladt. Der er en sammenblanding af brevskriverens færden og observationer som et almindeligt menneske i en foranderlig by. Tainaron forandrer sig ustandseligt: materie bevæger sig rundt, ændrer sig og danner nye former. Der er ingen kontinuitet og sammenhæng. Selv benævner hun den en insekt-storby i en vulkansk zone, hvilket bringer varsel om snarlig undergang.

Kvinden har heldigvis en tålmodig rundviser, Træbukken, som kan vejlede hende og forsøgsvis bringe klarhed over omgivelserne. Her hersker på samme tid udødelighed/evighed og undergang/liv. De mange mystiske begivenheder drager læseren ind i et insekt-univers. Forfatteren har et dejligt sprog, både faktuelt og poetisk. Kompositionen er enkel og følger et års gang fra spiring/forår til vinter/undergang. Undervejs stilles der mange spørgsmål til det at leve. Har vi en sjæl? Er der en mening?

Menneskene har til alle tider været tryllebundet af insekternes liv: så intenst og så myldrende. Insekter tilpasser sig omgivelserne. Hvilken rolle spiller de for livets fortsættelse? Fornemmer de et formål med tilværelsen? Kvinden ændrer adfærd fra at være den observerende til at tilegne sig insekters livsform, da hun spinder en kokon om sig selv. Hun tilpasser sig. Måske kan denne tilpasning ses som et opråb til mennesket, som snart har total kontrol over Jorden. Her gives der mulighed for mange tolkninger.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Siri Nordborg Møller
Faustnummer
53459536
ISBN
9788771512656
Antal sider
123

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer