Bog

Syv små forelæsninger om fysik

Af (
2016
)

Anmeldelse

Syv små forelæsninger om fysik af Carlo Rovelli

25 jul.16

Bliv klog på den nyeste viden om fysik på bare 80 sider. 

Intet under, at Carlo Rovellis lille bog om fysikkens nyeste tildragelser om alt, lige fra de allermindste dele af et atom til hele universets sammenhæng, er blevet en international bestseller. Enhver der har blot den mindste interesse i at vide, hvordan det hele hænger sammen, kan med denne bog blive opdateret i sin viden.

Syv små forelæsninger om fysik er en populærvidenskabelig fremstilling af den nyeste viden om fysik. Som titlen antyder, falder den i syv kapitler eller forelæsninger, startende med Einsteins relativitetsteori. Forfatteren har oprindeligt skrevet disse forelæsninger til en avis. Heri kan vi som danskere glæde os over omtalen af Niels Bohrs indsats, der absolut ikke var ubetydelig. Næste forelæsning handler om kvantemekanikkens ufattelige mysterier. Så er der et spring i den næste forelæsning fra de allermindste dele til det allerstørste, nemlig hele universet og dets lige så ufattelige beskaffenhed. Så bevæger Carlo Rovelli sig tilbage til partikelniveauet og beskriver partikelteorierne. Dernæst en, for mig endnu ukendt størrelse, nemlig rumkorn, som skulle binde hele universet sammen. Næstsidste kapitel handler om tiden, som er endnu en størrelse, der ikke er umiddelbart forståelig, mens sidste kapitel handler om os selv, mennesket.

Carlo Rovelli skriver i et let forståeligt sprog og formår at gøre stoffet vedkommende for læseren. Så selv om det er en fordel at have forudgående kendskab til emnerne, kan de fleste interesserede godt være med. En af styrkerne ved bogen er dens korthed. Firs sider er overkommeligt, selv hvis man er nødt til læse noget af det mere end én gang for at få alle pointer med. Der findes andre populærvidenskabelige fremstillinger, men denne er så absolut den mest overkommelige i omfang.

Det kan selvfølgelig ikke undre, at Carlo Rovelli især fremhæver italienske forskeres indsats, men enkelte steder kan det måske forekomme lidt overflødigt og unødigt nationalistisk. Især da vi ved, at den type forskning i høj grad foregår i et samarbejde mellem forskere fra mange lande og at det i højere grad beror på forskernes niveau end på deres nationalitet. Men dette lille irritationsmoment ødelægger på ingen måde det samlede billede af en nyttig og vidensspækket lille bog.

Bogdetaljer

Forlag
gyldendal
Oversætter
Thomas Harder
Faustnummer
52464021
ISBN
9788702184907
Antal sider
79

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer