Bog

Svenskekrigene 1657-60 : Danmark på kanten af udslettelse

Af (
2018
)

Anmeldelse

Svenskekrigene 1657-60 af Lars Christensen

21 dec.18

En omfangsrig, detaljeret og meget levende beskrivelse af mange aspekter af de to krige, der bragte Danmark tæt på afgrundens rand.

Svenskekrigene var ganske vist kortvarige, men fik skelsættende betydning for Danmark, der var tæt på at blive udslettet. De to krige har ikke hidtil fået så meget opmærksomhed, men det rådes der bod på med denne omfangsrige bog og Sebastian Olden-Jørgensens ”Svenskekrigene”, der er mere kortfattet, men giver et godt indtryk af krigene og deres langsigtede betydning. Tilsammen giver de to bøger et væsentligt grundlag for at forstå Svenskekrigene.

Lars Christensen er historiker og har valgt at behandle mange sider af krigene i sin bog. Han giver et godt indblik i de indenrigs- og storpolitiske forudsætninger for krigene, hele det politiske spil og forløbet af de to krige, hvor Danmark var tæt på at blive en svensk provins, men blev reddet af Karl 10. Gustavs pludselige død og de europæiske stormagters indgriben, fordi de så en fordel i at bevare magtbalancen i Norden.

Det militærhistoriske får en del plads i bogen, og de mange slag gennemgås overvældende detaljeret, men forfatterens store force er det levende indtryk, han giver, af civilbefolkningens ufattelige lidelser. Her bygger han ikke mindst på lokalhistoriske kilder, som han citerer flittigt fra. Plyndringer, drab, voldtægt og afbrændinger hørte til dagens orden. Dertil kom epidemier, misvækst og hungersnød. Værst når fjenden huserede, men de danske tropper var også krævende gæster.

Man får et klart indtryk af et forarmet Danmark efter fredsslutningen. De rige Skånelande var tabt, og dermed var vores storpolitiske indflydelse drastisk reduceret. Befolkningstabet var enormt, og socialt og økonomisk var vi på hælene. Der redegøres desuden for de efterfølgende store indenrigspolitiske omvæltninger, hvor adel og rigsråd blev sat ud af spillet og enevælden indført.

Bogdetaljer

Forlag
Kristeligt Dagblad
Faustnummer
55127972
ISBN
9788774673941
Antal sider
624

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer