Bog

Superpøller : alt om dyrelort, og hvad det kan!

Af (
2023
)

Anmeldelse

Superpøller : alt om dyrelort, og hvad det kan!

13 mar.23

En verden af sjove og overraskende fakta om, hvad dyr og mennesker bruger dyrelort til. Sikke en lortebog!

At komme af med lort er en basal nødvendighed for alle levende væsener, men lort er langt fra kun kroppens efterladenskaber. Dyr bruger fx lort som kommunikationsmiddel, til at bygge boliger, som ammunition og nogle dyr indtager tilmed lort som føde. Men vi mennesker har også fundet anvendelse af dyrelort på mange overraskende måder gennem historien og i nye opfindelser. Denne bog byder på et overflødighedshorn af sjove, klamme og lærerige lorte-fakta i børnefamilien.

Vidste du fx at hunde har et indbygget kompas og foretrækker at skide i nord-sydlig retning? Prøv lige at tjekke det ud, når du skal lufte Fido næste gang! Et andet sjovt fakta er dovendyrets pøller kan veje op til en tredjedel af dens vægt, men den går også kun på toilet en gang om ugen. I den anden ende af skalaen har vi pandaen, som skider op til 40 gange om dagen, og der er nogen, som har set en fed fidus i pandalort og producerer pandalorte-te, som sælges for 1200 kr. pr. kop!

De sødeste dyreunger såsom elefanter og koalaer spiser deres mors lort for at få en god fordøjelse. Dit nuttede lille kæledyr af en kanin eller marsvin går heller ikke af vejen for at spise deres egen lort, som stadig er fuld af næring. Og så er der søpølser og gopler, som ånder og laver lort gennem den samme åbning.

Lemurer, næsehorn og ulve er nogle af de dyr, som bruger tis og lort til at sende beskeder til hinanden. Det kan enten være for at tiltrække det modsatte køn eller bede rivalerne om at holde sig langt væk. De markerer deres territorium eller ruller sig simpelthen i skidtet. Nogle billearter og sortlærken (en fuglart i Afrika) bruger lort til at bygge bolig af eller skjule deres reder.

Vi mennesker har også fundet god anvendelse for lort blandt andet som brændsel til at producere energi og som gødning. I Thailand laver et firma papir af elefantlort, og i England har en mand opfundet en gadelampe, som kører på hundelort. I København produceres der bygas af menneskelort. Der er virkelig mange mærkelige og fornøjelige fakta i denne bog, som formidler budskabet med kortfattet tekst og masser af farverige sjove billeder.

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Oversætter
Annette Lerche Trolle
Faustnummer
135461725
ISBN
9788727018836
Antal sider
44

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer