Bog

Sumpbaronens rejse

Af (
2019
)

Anmeldelse

Sumpbaronens rejse af Christina E. Ebbesen

25 mar.19

Fantasyhistorien får dybde med skildringen af racehad og afsky mod homoseksualitet. Beskrivelsen af hovedpersonernes spirende venskab er fremragende.

Endnu et nyt navn i dansk fantasy har set dagens lys, og den stort anlagte start på en længere serie tegner særdeles lovende.Det er allerede fra dette første bind i en planlagt serie på seks tydeligt, at ambitionsniveauet er ekstremt højt. Bogen er med kort, ordforklaringer, kalender og en indviklet handling på en fremmed planet med mennesker, elvere, orker, harpyer og andre overnaturlige væsner forfriskende anderledes.

Som altid med fantasy spøger Tolkien i baggrunden, men egentlig også forfattere som Abercrombie og Jacob Kokkedal, og alt sammen har Ebbesen spundet ind i sin helt egen historie med de sædvanlige middelalderlige kulisser som baggrund og med plads til både humor og spænding.Hele historien har så ovenikøbet fået tilført elementer af racesyn, seksualitet og fordomme, og det samlede resultat er særdeles overbevisende.

Historien foregår på planeten Aretz, hvor de forskellige racer efter en fortidig naturkatastrofe lever i hver deres verdensdel med nultolerance overfor de andre. I menneskenes verden, Karbon, satser den fattige baron Gavin alle sine sammensparede skillinger på at gøre en god figur i den royale ridderturnering, men da hans væbner kort før turneringsstart bliver overfaldt af Gavins evige rival, ser det sort ud for den unge ridder. Skæbnen vil, at han tilfældig møder elveren, Rubin, der er flygtet fra et grusomt fangeskab. Elvere er ellers ikke velkomne i Karbon, altså medmindre de er slaver, men Rubin satser på, at Karbon er det sidste sted, hans forfølgere vil lede efter ham. Rubin bliver Gavins væbner, og sammen begiver de sig ud på en lang og farefuld rejse for at løse turneringens første tre prøver: En uges ophold hos præsteskabet i Petruskel, fremskaffelsen af vingerne fra en fe og endelig et sæt elverører fra tempeløen Ereislamo. Undervejs bliver de to umage rejsekammerater ganske gode venner, og mod alle odds lykkes det Gavin at klare alle tre prøver, men flere prøver venter forude, og i baggrunden lurer Rubins forfølger.

Ebbesens historie er en af disse komplette og mangfoldige historier, hvor det vrimler med personer, steder, en mystisk forhistorie og forskellige racer, men det lykkes på imponerende vis at holde smukt sammen på det hele. Plottet er tro mod fantasy-universet, men får yderligere dybde ved den indlevende skildring af racehad og afsky mod f.eks. homoseksualitet.

Der, hvor historien især bliver interessant, er i skildringen af de to umage hovedpersoner og deres spirende venskab. Især er det fornøjelig læsning, når Gavin konstant må rette Rubins forsøg på at tale menneskesprog med tydelig adresse til spillet mellem Carl Mørck og Assad fra Afdeling Q.

Bogdetaljer

Forlag
Ulven og Uglen
Faustnummer
46171926
ISBN
9788793349414
Antal sider
501

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer