Bog

Storhed og fald

Af (
2014
)

Anmeldelse

Storhed og fald af Tom Rachman

03 sep.14

Tom Rachman skriver poetisk og humoristisk om enspænderen Tooly, der driver en afsides boghandel i Wales.

Tooly er omkring de 30 og foretrækker konsekvent bøgernes selskab frem for andre menneskers. "At forsvinde ind i siderne var at blive vidunderligt tilintetgjort, det eneste, der fandtes, var hendes følgesvende på tryk; hendes eget liv blev tavst", lyder det et sted i bogen. Men da ekskæresten Duncan kontakter hende via de sociale medier med beskeden om, at han har fundet hendes far, forlader Tooly Wales med ét for øje: At få svar på hvad der skete i hendes mystiske barndom.

Tooly blev som otte-årig kidnappet af nogle karismatiske plattenslagere, der tog hende med verden rundt for at udføre svindelnumre. Den letlevende Sarah og den karismatiske Venn, der gang på gang forsvinder for pludselig at dukke op igen måneder efter, og den skakspillende russiske Humphrey, der introducerer Tooly til litteraturen. Hver gang de flytter til en ny by, får Humphrey sine bøger tilsendt i store kasser. Bøgerne bliver for Tooly og Humphrey et tilflugtssted fra en barsk og omskiftelig tilværelse, hvor intet er sikkert. Bøgerne bliver også et symbol på en verden, der ikke længere eksisterer: ”..Der findes ikke steder længere… Alle er deres eget land med deres egen private blog. For alle har noget vigtigt at sige. Alle sender pressemeddelelser ud om hvad de har fået til morgenmad”, siger Venn på et tidspunkt til Tooly.

Vi følger Tooly i tre faser: I 1988, da hun som otte-årig rejser rundt i verden med sin fåmælte far og bliver kidnappet, i 1999 da hun som 20-årig møder Duncan ved at skaffe sig adgang til hans lejlighed under det påskud, at hun er vokset op i lejligheden og i 2011, da hun forlader Wales for at opsøge sin far og de fupmagere, som tog sig af hende som barn. For hvem er de egentlig? Og hvorfor kidnappede de hende?

Romanens opbygning kan i starten virke en smule kringlet, men i takt med, at historien folder sig ud på tværs af de tre tidsplaner, bindes alle trådene fint og originalt sammen. Jeg kom ikke ret mange sider ind i romanen, før jeg faldt pladask for den underfundige Tooly og de excentriske personer i hendes fortid. Tom Rachman skriver tillige med en uovertruffen fornemmelse for sproget, som både er poetisk og humoristisk men også fuld af klogskab.

Storhed og fald er helt på højde med De ufuldkomne, og med denne roman føjer Tom Rachman sig til rækken af store forfattere som Jonathan Lethem, Jonathan Safran Foer og Donna Tartt.

Elskede du debutromanen, så tør jeg godt love, at du også vil elske denne! Det gjorde jeg.

Originally published by Marion Tirsgaard, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Erik Barfoed
Faustnummer
51234782
Graphic
Mark Airs
ISBN
9788740012972
Antal sider
374

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer