Bog

Store Nordiske

Af (
2019
)

Anmeldelse

Store Nordiske. En dansk verdenshistorie om teknologi, storpolitik og globalisering af Kurt Jacobsen.

28 jun.19

Grundig gennemgang af et vigtigt stykke dansk virksomhedshistorie. For de særligt interesserede og historikere er der meget at hente, men de uindviede vil snuble over detaljeringsgraden.

Forfatteren er historiker og har skrevet flere bøger om nogle af Danmarks store erhvervsvirksomheder. Denne bog er et jubilæumsskrift, der markerer, at Store Nordiske, nu GN, har eksisteret i 150 år. Det er noget af en præstation, og forfatteren fortæller meget detaljeret om udviklingen fra et klassisk telegrafselskab til nutidens innovative og fremgangsrige elektronikvirksomhed, en udvikling der har budt på flere op- og nedture. Evnen til at omstille sig, tilpasse sig samfundsudviklingen og være på forkant med den teknologiske udvikling har gjort det muligt for selskabet at overleve så længe. Trods selskabets mange forskellige virkeområder er den røde tråd kommunikation mellem mennesker.

Det hele starter med finansgeniet C.F.Tietgen, der var risikovillig, ambitiøs, initiativrig og internationalt meget velorienteret. Han var medstifter af flere selskaber og med Store Nordiske fik han lille Danmark sat på verdenskortet. Takket være Tietgen og den kendsgerning, at Danmark var en ufarlig, neutral småstat, begyndte et virksomhedseventyr af de helt store. Store Nordiske udfordrede med held de mægtige britiske telegrafselskaber, og Danmark blev et knudepunkt i international telegrafi. Med sine kabellægninger bidrog selskabet til, at Japan og Kina blev forbundet telegrafisk med Europa og resten af verden. Derimod lykkedes det ikke at realisere Tietgens vision om en kabelforbindelse mellem Europa og Nordamerika. Der var mange forhindringer undervejs, bl.a. var telegrafmaster ifølge kinesisk feng shui af det onde. Det afholdt dog ikke Tietgen fra at lægge kabler uden tilladelse fra Kina.

Store Nordiske agerede med held i en global virkelighed præget af uroligheder, krige og politiske omvæltninger. En erhvervsvirksomhed kan ikke overleve så længe uden evnen til tilpasning og fornyelse, men verdenskrigene, den globale økonomiske krise i 1930’erne og udviklingen af den trådløse telegrafi bragte selskabet faretruende nær en likvidation. Når det ikke gik så galt, skyldes det fremsynede kræfter i Store Nordiske, der så en fremtid i at erhverve forskellige industriselskaber inden for elektronikbranchen.

I de efterfølgende årtier gik udviklingen også op og ned. Økonomiske nedture nødvendiggjorde frasalg af datterselskaber og radikale omstruktureringer. Den foreløbige ende på industrieventyret er imidlertid lovende. Selskabet, der i dag hedder GN, er en af Danmarks store teknologikoncerner, der har formået at markere sig globalt med sine høreapparater og headsets.

Bogen er et vigtigt stykke dansk erhvervshistorie, men den uindviede vil snuble over de mange detaljer, der visse steder nærmer sig det omstændelige. For de særligt interesserede og historikere er der derimod meget at hente.

Bogdetaljer

Secondary title
en dansk verdenshistorie om teknologi, storpolitik og globalisering
Forlag
Historika
Faustnummer
46504771
ISBN
9788793229945
Antal sider
495

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind for at skrive kommentarer