Anmeldelse

Store dyr af Charlotte Inuk

18 jan.09

Dybt indigneret roman om dyrevelfærd, og samtidig en original og sanseligt beskrevet kærlighedshistorie.

Charlotte Inuks nye bog ligner ikke noget andet jeg har læst! Forlaget kalder den en roman. Jeg vil nærmere kalde den et indigneret, poetisk debatskrift om dyrevelfærd, fragmentarisk opbygget og iblandet en sanselig og fabulerende kærlighedshistorie.

Hovedpersonen er en kvinde, der er flyttet til København fra en ”bøhlandsø”. Hun går på Landbohøjskolen og har voldsomme problemer med studiets holdning og præsentation af produktionsdyrene, de "store dyr". Om sin læreanstalt siger hun:

"Det sted æder menneskers sjæle", insisterer jeg. "Vore studerende starter som etiske veganere der, og ender som steroidpushere eller observatører af dyr, sat i verden for at blive dræbt kortest muligt derefter!"

Derudover er hun "afarted", dvs at hun ikke selv skelner mellem han og hun, ligesom hun oplever mennesker som dyr.  Hun har to kærester Enya (hingst) og Robyn (kat) og deres frie kærlighedsforholds symboliseres ved at deres lejlighed har en "kattelem".

Hovedpersonens dybe krise opstår, da hun skal skrive sit speciale. Vi følger hende i alle hendes etiske overvejelser, såvel som i udviklingen af kærlighedsforholdet.

Bogens dybe engagement i menneskets ambivalente forhold til husdyr/kæledyr er interessant, og der præsenteres utroligt meget stof. Romanen er sprogligt eksperimenterende, og samtidig skal man være vågen og koncentreret for at følge med i Inuks tekniske beskrivelser og citater fra Landbohøjskolens fagsprog.

De erotiske passager i bogen er sanselige og originale. Da hun starter på studiet har hun netop mødt sin "hingst": "Men der skrævede hun over mig, hendes brysters perfekte pukler, hendes arme muskuløse forben, senede rodfæstende pæle, lutter utæmmede hestekræfter… og her lå så jeg lille kalv, våd og varm og helt fedtet ind i hende".

Inuk har skrevet en rigtig interessant bog, men desværre vil hun al for meget. Vi er rundt om dyrevelfærd, kønsproblematik, udlændingeproblematik, Irakkrig og Prins Henriks Thailandsrejser.
Det er ikke kedeligt, men det kræver sin læser!

Charlotte Inuk debuterede som 17-årig og har skrevet en lang række romaner og noveller for børn og unge. Med sine to sidste romaner er hun slået igennem som voksenforfatter.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
27363490
Graphic
Mikkel Henssel
ISBN
9788779732704
Antal sider
167

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer