Bog

Stephen Hawking : en fortælling om venskab og fysik

Af (
2020
)

Anmeldelse

Stephen Hawking : en fortælling om venskab og fysik af Leonard Mlodinow

24 sep.20

Bag komplekse teorier og lammende handicap var et varmt menneske og en god ven. Bogen er for alle med interesse for den moderne fysiks største superstar.

Forfatteren har haft et nært forhold til Hawking de fem år, de sammen skrev Mesterværket : 'Bag om Hawkings univers'. I denne bog fortæller han om arbejdsprocessen og -fællesskabet, der blev til et nært venskab.

I sommeren 2006 møder den amerikanske teoretiske fysiker op hos Hawking i Cambridge. Han var blevet bedt om at samarbejde om Hawkings nye store projekt: at skive en bog om hans forskning de første fyrre år, hvor Mlodinows hovedopgave var at få teorierne beskrevet i et sprog, der kunne nå en bredere læserskare.

Det blev starten på en meget lang proces, hvor Hawking i samarbejde med Mlodinow hele tiden finjusterede og videreudviklede sine teorier, ikke mindst hans banebrydende forskning omkring de sorte huller. Det er dog ikke arbejde det hele, de er også meget sammen i fritiden med mad, venner, vin og selskabelighed.

Dermed tegner forfatteren et meget fint portræt af en af det 20. århundredes største begavelser, der var fanget i en næsten total lammet krop, men hvis hjerne – og humør – ingen skade havde lidt.

Undervejs kommer vi ikke udenom den teoretiske fysik og de problemer, parret tumlede med, men Mlodinow har en fantastisk evne til at finde billedsprog, der anskueliggør de tunge teorier på en forholdsvis forståelig måde, så selv jeg med en meget rusten samfundsmatematisk studentereksamen stort set kunne følge med hele vejen.

Arbejdet, der var sat halvandet år, tog fem. Hawking havde et meget løst forhold til deadlines og havde tilsyneladende masser af tid, selvom hans sygdom stadig svækkede ham. Han har derfor ikke altid været nem at arbejde sammen med, så beskrivelsen af den sidste arbejdsdag inden den ultimative deadline er et både strålende og nervepirrende punktum på en meget flot og læseværdig bog.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Steffen Rayburn-Maarup
Faustnummer
48713513
ISBN
9788772045313
Antal sider
298

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer