Bog

Sort ild

Af (
2010
)

Anmeldelse

Sort ild af C.J. Sansom

07 jun.10

Den pukkelryggede detektiv-sagfører Shardlake bliver af Henrik VIII’s  førsteminister Cromwell presset til at finde opskriften på sort ild, et gammelt masseødelæggelsesvåben.

Forfatteren har en baggrund som historiker og jurist, og det er et perfekt udgangspunkt for hans historiske krimier. Han er en fremragende historiefortæller, der i et flydende sprog ikke bare byder på intelligent underholdning og spænding, men han tager også almengyldige, etiske temaer op som fremmedhad, religion, magtbegær, grådighed, klasseforskelle og et gennemkorrupt politisk system.

Personerne fremtræder meget nuancerede, specielt Shardlake der udvikler sig i serien. Tidligere var han glødende reformtilhænger og begejstret for Cromwell. Nu, hvor han har oplevet den brutalitet, der ledsager religionsskiftet, er han blevet desillusioneret og er ikke længere så fast i troen. Han skiller sig ud fra mængden, ikke bare pga. sin deformitet, men også pga. sine personlige egenskaber. Han beskrives som skarpsindig, hæderlig, flittig og optaget af sit arbejde, hvor han prøver at fremme retfærdigheden i det små.

Normalt beskæftiger han sig med ejendomsret, men i denne bog lokkes han til at forsvare en ung pige, der er anklaget for at have myrdet sin fætter. Hun nægter at udtale sig og står nu til at blive tortureret. Hendes sag synes håbløs, men i sidste øjeblik intervenerer selveste Cromwell og giver Shardlake 12 dages respit, mod at han inden for samme periode finder opskriften på et hemmeligt våben, sort ild. Dermed håber Cromwell at kunne stabilisere sin vaklende position. Han er nemlig tæt på at miste kongens gunst i forbindelse med en af dennes mange konebytninger. De to sager løber parallelt, og det medvirker til at øge spændingen.

Shardlake får som hjælper Cromwells håndgangne mand, Jack Barak, en fræk, ung fløs med kvindetække, men også kløgtig og handlekraftig. Det skaber selvfølgelig spændinger at sætte to så forskellige mennesker sammen, men efterhånden opstår der en gensidig forståelse og respekt, som er beskrevet psykologisk troværdigt.

Det er en af de mest atmosfærefyldte bøger, jeg længe har læst. Sansoms store styrke er, at han ubesværet integrerer det historiske baggrundsstof om Tudor-tidens England i handlingen. Det store, larmende London udmales utroligt levende med menneskemylderet, brutaliteten, stanken, de elendige kvarterer hvor ildebrand og pest er reelle trusler i den smeltende sommerhede.

En fremragende historisk krimi, der fortjener et bredt publikum.

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med: Matthew Shardlake ; 2
Forlag
Klim
Oversætter
Tavs Bjerre
Faustnummer
28258135
Graphic
Christian Hvid
ISBN
9788779555174
Antal sider
426

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer