Bog

Sidste omgang

Af (
1996
)

Anmeldelse

Sidste omgang af Graham Swift

03 jan.05
Skribent

Tre mænd på en grotesk biltur med deres gode vens aske i en plastik-urne – for Jack har ønsket at blive spredt over havet fra havnemolen i badebyen Margate.

Man Booker Prize 1996

Anbefalet af bibliotekar Ianne Elo, Bibliotekerne i Søllerød

Lån bogen på Bibliotek.dk


Pubben The Coach & Horses i en Londonforstad er samlingspunkt for de fire venner, alle nær de 70 år og trætte af (arbejds)livet: Ray Johnson er fraskilt kontorist og en lille splejs – med næse for at spille på vindere af hestevæddeløb – hans ørkenkrigskammerat Jack (Dodds & Søn, familiens slagter), som ikke vil slippe sin konkurstruede forretning – så er der den stabile Vic, fra Tucker & Sønner, Begravelsesforretning – og sidst den tunge Lenny Tate, lidt af en ballademager, lever som markedssælger.

Nu er Jack så død meget pludseligt. I pubben varmer vennerne op med nogle pints fadøl, før de drager ud på den ikke helt frivillige og noget akavede tur med asken i en tung, bronzefarvet urne af plast.
Vince, afdødes adoptivsøn, brugtbilsælger med et lidt for broget slips til lejligheden, kører for vennerne. Undervejs til den kolde og stormfulde askespredning i Margate gøres flere omveje, og en del pints øl og whisky hældes indenbords. Der bliver også både slagsmål og tårer, inden Jack er viftet helt bort af vinden.

På vejen taler vennerne om, at Jack helt sikkert har arrangeret det her, for at de skulle komme af sted på en udflugt sammen – komme væk fra dagligdagens begrænsninger. I hvert fald får det dem til at tale sammen på en ny måde, som sætter tanker og minder i gang. Vi får lov at lytte med i små afsnit, fortalt på skift af vennerne, sønnen, enken og et par af de andre koner.

De fortæller tilsammen den gamle historie om menneskers liv, som det bliver formet af tilfældigheder, fortielser, løgne og undladelser. Men også af kærlighed og af venskab. Swift har humor, som er både stille og højrøstet - hans menneskekundskab er stor, og det er svært at slippe bogen, fordi man ikke er helt sikker på, om Ray nu får besøgt den datter i Australien – og bliver det (igen) til en slags kærlighed mellem ham og enken Amy?

På dansk ved Jan Hansen. Samleren, 1996. 335 sider

Der er flere gode titler af Graham Swift på dansk:

Vandlandet, 1983

Mere end virkeligt, 1988

Til deres dages ende, 1992

Dagens lys, 2003

 

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
21512648
ISBN
9788756813501
Antal sider
335

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer