Bog

To sekunder i Byron Hemmings' liv

Af (
2015
)

Anmeldelse

To sekunder i Byron Hemmings’ liv af Rachel Joyce

26 mar.15

En hjertevarm og rørende roman om tid, længsel og forskellige skæbners indvirkning på hinanden og samtidig et følsomt indblik i en drengs skrøbelige sind.

Rachel Joyce bragede i 2012 igennem med sin debutroman ”Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd”, en rigtig feel good roman, der emmer af hygge. Med ”To sekunder i Byron Hemmings’ liv” viser hun bagsiden af idyllen. Her er temaer som kærlighed og venskab, men også udnyttelse, konsekvenser og tab.

Romanen foregår i 1972, hvor det besluttes at lægge 2 sekunder ekstra til tiden. Vi følger hovedpersonen Byron, en lettere nervøs dreng på 11 år. Han går på en fin privatskole men kan ikke rigtig falde til. Hans eneste ven er drengen James. En dag fortæller James, at der skal lægges 2 sekunder til tiden, og det rykker ved Byrons ellers ordnede liv. Han kan ikke forlige sig med tanken og bliver nærmest besat af at finde ud af, hvornår det sker. Hans mor Diana forsøger at bagatellisere det, men Byron svarer ” To sekunder er meget. Det er forskellen mellem noget, der sker, og noget, der ikke sker.« Byron får selvfølgelig ret, og her samles handlingen op og tager fart.

 Sideløbende med Byron følger læseren den ikke helt normale Jim. Jim har været indlagt på det psykiatriske hjem Besley Hill ad flere omgange, men da det lukkes ned, er Jim nødt til at klare sig selv. Nu bor han i en autocamper og arbejder på en café som afrydder. Først til sidst opdager læseren, hvordan disse to skæbner er forbundet.

To sekunder i Byron Hemming’s liv er en skøn bog. Der er hjertevarme og humor kombineret med sorg, længsel og neuroser. Jeg var rigtig godt underholdt, samtidig med at romanen rummer gode temaer til læsekredse. Der foregår en del mellem linjerne, fx aner man noget til moren Dianas baggrund. Det er et godt portræt af klasseforskellen i 1970’erne, og man får et fint indblik i en drengs skrøbelige sind.

Skøn bog der varmt kan anbefales til alle, der vil læse en god historie.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt & Ringhof
Oversætter
Charlotte Glahn
Faustnummer
51581261
ISBN
9788711408056
Antal sider
368

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer