Bog

Rosen og stjernen

Af (
2007
)

Anmeldelse

Rosen og stjernen af Elisabet Holst

05 feb.07
Skribent

Helt igennem fængende historisk roman om Danmark i midten af 1500-tallet med fokus på den adelig Karen Gyldenstjerne, men ligesådan på kristendom, overtro og heksebrændinger.

For at gøre Karen klar til ægteskab kommer hun i huset hos den ansete Birgitte Gøye. Birgitte er kyndig ud i urter og behandlingen af småskader, og Karen overtager hendes glæde ved dette. Karen benytter gerne sine evner til at behandle både jævne folk og de adelige i hendes omgangskreds.

Men som alle andre fra adelen er det Karens lod at blive gift, og heldigvis sker det med en mand hun elsker, Holger Rosenkrantz, der er en af kong Frederik den Andens mest skattede venner og rådgivere. De får to drenge og deres yngste bliver gudbarn af kongen.

For Karen og Holger er det en lykkelig tid, men intet varer ved, og efter 10 års ægteskab dør Holger. Karen sørger dybt, men lever videre for at føre deres fælles ideer ud i livet. Hun udbygger deres formue og sikrer, at hendes børn kan overtage velholdte herregårde efter hende. Hun styrer sit og sine folks liv med hård hånd, men hun er på ingen måde uvenlig. Karen lever dog ikke helt, som en dydig kvinde i 1500-tallet bør, da hun vælger at have et forhold til en ugift mand i flere år.

I 1590’erne øges kirkens indflydelse og jagten på hekse går ind. For Karen bliver de næste mange år urolige, da hun som en af de første adelige kvinder kommer under anklage på grund af sine evner som klog kone, men ligeledes på grund af hendes udenomsægteskabelige forhold og misundelse fra andre grundet hendes evne til at øge sin formue.

Det er en utroligt spændende roman, der er fortalt med indlevelse i et letlæst sprog. Den er krydret med enkelte ord eller datidig ordstillinger, der gør, at man føler sig sat 500 år tilbage i tiden. Derudover er romanen spædet op med breve, afskrifter af sange, digte og sanglege man brugte til underholdning i den danske adel, hvilket virker rigtigt godt, da man på denne måde opnår et stort kendskab til datidens liv.

Det er helt sikkert en roman der er værd at læse, hvis man ønsker indblik i en dansk kvindes liv i midten af 1500-tallet.

People's Press, 2007. 382 sider

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Faustnummer
26590744
ISBN
9788770550055
Antal sider
382

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer