Anmeldelse

Rødt bruser havet af Bergtóra Hanusardóttir

18 dec.19

Betagende færøsk roman om kærlighed, misundelse og had. 

Retten er sat ved det færøske lagting i Tórshavn den 27. juli 1741 under Olaj-festen, og den helt store sag er anklagen mod Sará Tummarsdottir for at leve i synd over for Gud og mennesker. 

Sará Tummarsdottir bliver gift med Jákup, og alt tegner lyst for det unge par, da de slår sig ned på Jakúps fødegård i en lille bygd, hvor de skal leve af at dyrke jorden sammen med børn, de håber at få. Det eneste skår i deres glæde er savnet af Jakúps bror, Andras, som dagen efter deres bryllup er rejst hjemmefra for at opleve verden som sømand. Efter tre år vender han pludselig tilbage, og med ham kommer der glæde ind i den travle hverdag. Men ”efterhånden følte Sára også en mærkelig uro i sig, en uro, der måtte hænge sammen med lyset i Andras’ grønne øjne med de mærke øjenvipper, en uro der sommetider fik hende til at ængstes for glæden.”

Sará og Andras kender konsekvenserne af utroskab, som når der bliver dømt hårdest kan medføre dødsstaf, og derfor forlader Andras familien igen. Nogle år senere omkommer Jakúp på havet, og Andras vender tilbage, men loven forbyder dem at leve sammen uden at være gift, og snakken går i bygden. En jaloux kvinde og en mand, Sará skylder penge, står bag anklagen mod Sarà og Andras for at leve i synd.

Rammen for historien er retssagen, og indimellem får vi fortalt den rørende og barske historie om kvindeliv i 1700-tallet på Færøerne, hvor der er skrappe regler for, hvordan man kan opføre sig som kvinde. Sará er stærk kvinde, som gør alt for at holde sammen på sin familie efter mandens død med fire børn og et på vej, men hendes store kærlighed til Andras er umulig i forhold til det omgivende samfunds.

Som titlen antyder, spiller naturen en stor rolle i romanen. Her er meget smukke og malende beskrivelser af sommernætterne på fjeldet, af lyset, af havet, af sollysets varme og elvenes brusen.

Bergtora Hanussadottir bor i Tórshavn, og hun er meget populær på Førøerne,. Hun skriver især historiske romaner. 'Rødt bruser havet' er hendes tredje roman, som er oversat til dansk, og hun er bestemt en forfatter, jeg gerne anbefaler.

Bogdetaljer

Forlag
Amanda Books
Oversætter
Povl Skårup
Faustnummer
47328594
ISBN
9788799559220
Antal sider
202

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer