Bog

Redningsbåden

Af (
2013
)

Anmeldelse

Redningsbåden af Charlotte Rogan

11 jul.13

Hvad sker der i en overfyldt redningsbåd på havet i 21 dage? Medrivende amerikansk debutroman om den unge Graces kamp for overlevelse efter et skibsforlis i 1914.

”Jeg er 22. Jeg havde været gift i ti uger og enke i over seks.” Sådan slutter prologen til ’Redningsbåden’, som lægger op til en dramatisk fortælling om overlevelse. Fortælleren er Grace, og hun beretter om sine oplevelser i en redningsbåd efter oceandamperen Empress Alexandras forlis i sommeren 1914 under rejsen fra London til New York. Fra prologen ved man også, at Grace sidder i fængsel anklaget for mord, så spændingen går ikke på, om hun overlever, men hvordan. Alt opleves gennem Grace – en fin, særegen stemme, der viser en både nøgtern og usikker ung pige i en mandsdomineret verden for hundrede år siden. I fængslet bliver hun bedt om at lave en slags dagbog for, hvad der skete de 21 dage, som hun tilbragte i redningsbåden, og denne beretning med tilbageblik på hendes opvækst og korte ægteskab udgør hovedparten af romanen.

Grace har satset på ægteskabet med den rige bankmand Henry, for da hendes far begik selvmord og moderen blev sindssyg, har hun kun valget mellem at blive guvernante eller finde en velhavende ægtemand. Hendes bekymring i redningsbåden går derfor også på, om Henrys telegram om ægteskabet nåede frem til hans mor inden forliset.

I redningsbåden er der en, der straks tager lederskabet, nemlig Mr. Hardie fra besætningen. Han kommanderer og organiserer, får fat i ekstra vandtønder og afviser bestemt at tage flere passagerer op i båden. Han er den naturlige leder på grund af sin faglige kunnen, og hans autoritative lederstil styrker optimismen. En anden, der tager ansvar, er Mrs. Grant, der er mere socialt indstillet og yder omsorg for kvinderne, men som også skaber grupperinger og indbyrdes intriger. Der opstår en magtkamp mellem de to, som deler de overlevende i redningsbåden.

Grace funderer over moralske dilemmaer, hvorfor nogle er fysisk og psykisk stærkere end andre, forskellen på mænd og kvinders muligheder og Guds eksistens. Overvejelserne bliver interessante, fordi Grace er en troværdig person. I modsætning til de fleste andre katastroferomaner, hvor man som læser hele tiden er spændt på om personerne overlever, lykkes det Charlotte Rogan at skabe en næsten lige så stor psykologisk spænding gennem sin gode komposition og ikke mindst sin interessante fortæller.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Erik Barfoed
Faustnummer
29922632
Graphic
Imperiet
ISBN
9788740008135
Antal sider
225

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer