Bog

Råchokteksterne

Af (
2008
)

Anmeldelse

Råchokteksterne af Steven Hall

30 jun.08

Grum humoristisk metafiktion. Denne roman er både velsignet og forbandet: må jeg præsentere en totalt ypperlig debutroman, som kan blive svær at overgå.

Råchokteksterne" - bag den noget særlige titel gemmer sig historien om en mand, der vågner op uden hukommelse og kæmper mod alle forhindringer for at genvinde både et liv og den kærlighed, han mistede for længe siden. Og med forhindringer er der ikke blot tale om at lære de dagligdags trummerumting igen – for grunden til Eric Sandersons hukommelsestab er ikke en lidelse, det er noget ganske anderledes og uendelig meget mere ubehageligt. Eric er blevet offer for en begrebshaj, et rovdyr fra den menneskelige bevidstheds mørkeste og ældste dybder, skabt af ord og tanker og begreber.

Vejledt af breve og fragmenterede overleveringer fra sit tidligere jeg drager Eric ud på en særegen odyssé, der bringer ham ud af denne verden og i kontakt med helt andre virkeligheder og dybere meninger.

Historien i Steven Halls debut er svær at gengive, og den lyder måske en kende outreret – men imens forfatteren holder et utal af bolde i luften, lykkes det ham at skabe et velskrevet og grumt humoristisk sammenhængende hele. For ikke at sige et smukt, detaljeret og sært logisk udarbejdet billede på, hvordan bevidstheden former verden og igen påvirkes af det, den allerede har skabt. Fortællingen om Erics kamp for at overleve en trussel, som han kun langsomt forstår en smule af, er spændende, intelligent, skræmmende og ganske enkelt overvældende, fortalt i breve, fragmenter, tekster, ordbilleder og alt, hvad der ellers kræves. Den er svær at sætte ord på, men endnu sværere at lægge fra sig. Og bagefter rumsterer den derinde i læserens indre – hvor alt kan ske…

Oversat fra engelsk af Hans-Jørgen Birkmose  efter 'The raw shark texts' . Klim, 2008. 445 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Århus : Klim
Faustnummer
27262538
ISBN
9788779555891
Antal sider
445

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer