Bog

Pære-perker-dansk

Af (
2011
)

Anmeldelse

Pære-perker-dansk

07 feb.11

9 noveller og 10 tegneserier om at være fremmed og dog dansk. Her er morsomme, alvorlige og rørende fortællinger, som alle er rigtig gode at få forstand af.

Man fornemmer det straks i titlen: her er vi på kollisionskurs ! Kan man både være perker og dansk?   Det er et af de påtrængende spørgsmål, som forfatterne i denne tema-novellesamling forsøger at besvare.

’Pære Perker Dansk’ består af 9 noveller og 10 tegneserier, og er skrevet af forfattere med dansk-danske navne og af forfattere med udenlandsk-danske navne. Ja, efter at have læst disse glimrende noveller, er man faktisk i tvivl om, hvordan man skal formulere sig - for alle forfatterne er jo danske, men selvfølgelig med forskellige baggrunde. Og det netop denne forskellighed, der her belyses.

Flere af novellerne handler om det at være adopteret, have et anderledes udseende, føle sig pære-dansk og alligevel blive opfattet som anderledes, fremmed og eksotisk.

Gunvor Reynbergs novelle fortæller en humoristisk historie om de to venner, Mikki fra Brønshøj og Anders, født i Columbia, men som ”ikke kan huske en skid andet end Danmark”. De mangler penge og udtænker et ” fedt nummer”. De præsenterer Anders for Mikkis velmenende mor, som Abdulla fra Sudan, som har hårdt brug for penge. De tror de har held med deres idé, men ender med at blive snydt af deres søstre - de kloge narrer de mindre kloge!

Men også den desperation som mange, der er kommet til Danmark, kan føle, bliver tematiseret i flere af novellerne. Mest gribende er Jesper Wung-Sungs  Limbo. Fortælleren, som meget sigende er navnløs og kun omtales som storebroren, bor på et asylcenter sammen med sin far og sin lillebror. Han prøver at holde modet oppe og vil så gerne gøre det godt for dem alle, men løber hele tiden panden mod en mur.  Den novelle burde læses af alle, der synes at det er helt i orden, at lade mennesker bo under de forhold, som er på et asylcenter !

De 10 tegneserier, på hver en side, er både morsomme og tankevækkende, og det er en sjov idé at have dem med i bogen, som vil være oplagt som diskussionsoplæg i en skoleklasse, men som bestemt også kan læses af alle andre, der gerne vil vide noget, hvordan det føles at være pære-perker-dansk.

Bogdetaljer

Forlag
Høst
Faustnummer
28569459
Graphic
Harvey Macaulay / Imperiet
ISBN
9788763817134
Antal sider
137

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer