Anmeldelse
Netværk af Jens Mogens Olesen
- Log ind for at skrive kommentarer
Husk at der er netværk over alt. Du er højst seks håndtryk fra Barack Obama, og er du utro, har du sex med hele verden!
Hvad tænker du på, når der tales om netværk? Er det internettet, sildens plads i fødekæden eller al-Qaeda? Denne lille bog handler ikke om et bestemt netværk, men om netværk som sådan. Sociale, kemiske og biologiske netværk har nemlig mere til fælles, end man lige går og tror. Selvom netværkene ser meget forskellige ud, har de en lang række egenskaber til fælles, og deres opbygning ligner hinanden. ”Hvis man er netværksforsker, er en knude en knude, og så er det i øvrigt ligegyldigt, om knuden er en filmstjerne eller et molekyle”, som bogens forfatter siger.
’Netværk’ er den anden lillebitte bog i serien ”Tænkepauser”, der udgives af Aarhus Universitetsforlag. I bogserien formidler førende forskere fra Aarhus Universitet deres viden på en populær og letforståelig måde. Ved at analysere netværk kan vi komme til at forstå mange af de komplekse problemstillinger, vores hverdag er fuld af. Netværksanalyse tager nemlig udgangspunkt i, at helheder har egenskaber, man ikke kan slutte sig til ved udelukkende at se på enkeltdelene.
’Netværk’ er en humoristisk men også lidt skræmmende lille bog. Dér, hvor jeg synes, bogen bliver rigtig interessant, er når den bevæger sig fra det strengt matematiske eller biologiske til at omhandle menneskers relationer. Én af bogens pointer er, at vi alle sammen højst er seks links fra hinanden. Altså hvis du kender én, der er aktiv i politik, har de sikkert hilst på én, der sidder i folketinget, og de har måske hilst på Helle Thorning-Schmidt. Vedkommende har i hvert fald hilst på én, der har. Og Helle Thorning-Schmidt har som bekendt hilst på Barack Obama.
En forskergruppe i Sverige undersøgte engang det svenske ”sexnetværk”. Og selvom der ikke var mange, der havde rigtig mange sexpartnere, var de forholdsvis få, der havde, nok til at forbinde alle de andre. Derfor var de vigtige knudepunkter, hvis man skulle forhindre spredning af kønssygdomme.
Bogen afsluttes med kapitlet ”Mennesket på formel”. Her spørges der provokerende, om mennesket er så unikt og uberegneligt, at det ikke kan puttes ind i en netværksformel? Og svaret er: Selvfølgelig ikke! Vi opfører os langt hen ad vejen fuldstændigt som bakterierne, vandmændene og sløruglerne.
Brugernes anmeldelser