Bog

Munken fra Nordhavn : historien om en mand

Af (
2020
)

Anmeldelse

Munken fra Nordhavn af Sigurd Hartkorn Plaetner

17 maj.20

Hvirvlende og vild biografisk roman om dansk-jamaicanske Robert, der har levet et voldsomt og anderledes liv som munk, langturschauffør, hashsmugler og alt muligt andet.

Romanen er vild, fordi Roberts liv er og har været vildt. I dag er han 67 år og har netop taget endnu et anderledes skridt i sit liv, måske for at opnå den tilstand af fuldstændig væren, som han oplevede i sine bedsteforældres kornmark som barn. Hans identitet som munk og fra Nordhavn er blot to stationer i det lange liv, der begynder med en lidt svær barndom.

Roberts jamaicanske mor, der kommer fra en betydende familie på Jamaica, har givet ham kruset hår og en brun hudfarve, og så vakte man simpelthen opmærksomhed som barn i 1960'ernes Danmark, især i Odense, hvor han primært voksede op. Ikke nødvendigvis negativ opmærksomhed, men alligevel var det anstrengende. Og det er givetvis denne opmærksomhed parret med en voldsom appetit på oplevelser, især farlige oplevelser, der har styret hans liv.

Jeg vil ikke gå i detaljer med historierne her, de er mange, og de er utrolige. Bare alle de mennesker han har mødt og steder, han har været, fx kommer han ind i kredsen omkring Bob Marley på Jamaica, omkring Kim Larsen, bor i Thy-lejren osv., men er konstant søgende og flytter seks år i kloster, senere kommer han ind i hashsmuglerkredse, der måske nok er lidt mere uskyldige i 1980'erne, hvor det ikke er styret af bander og rockere. Alligevel ikke ganske uskyldigt, især ikke bagmændene, store hashsmuglere, som Robert også kommer særdeles tæt på. Et isolationsophold i fængsel afskrækker ham overhovedet ikke, han er vant til afsavn fra munkeklosteret. Historierne fra tiden som langturschauffør er også helt syrede, de involverer både Saddam Hussein og Shahen. Indimellem har der dog været år med familie, forstår man, men det får læseren ikke noget indblik i.

Man forstår fuldt ud, at forfatteren er blevet totalt fascineret af Robert og vil fortælle hans historie til andre, og man bliver rigtig fanget af nogle af historierne, sikke et liv! Plaetner er selv omkring 30 år, har skrevet både en roman, essays og podcasts og har nu fået lov at skrive denne utrolige historie, der udkommer på Gyldendal i et samarbejde med Mercedes-Benz kulturprogram.

Men som jeg ofte synes, og det gælder rigtig mange biografier eller biografiske romaner, så er det svært at undgå, at der kommer en del opremsning. Ikke mindst når der sker så meget i et liv som i Roberts. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at man kunne have valgt bare et par af historierne ud, og så foldet dem helt ud. Alene historien om våbentransporten fra en dansk leverandør, der strander på grænsen til Iran ved Shahens fald, er en hel roman i sig selv. Men afgjort interessant stof, der giver et billede af en anderledes tid især i 1970'erne og 1980'erne og en meget speciel person.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
47862957
ISBN
9788702289916
Antal sider
187

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer