Bog

Mor forfra : fortællinger om at blive mor til et barn med handicap

Af (
2019
)

Anmeldelse

Mor forfra : fortællinger om at blive mor til et barn med handicap

26 apr.20

En vanvittig vigtig bog med 16 hjerteskærende og stærke vidnesbyrd om, hvordan verdensbilledet kan vendes på hovedet, når man får et barn med et handicap.

’Mor forfra’ er en samling af vidnesbyrd fra noget, der kan føles som en anden verden, en verden, der ændrer sig radikalt, når man får et barn med handicap. Som nævnt i forordet, så er det en bevidst afgrænsning, at fokus er på moren. Det betyder ikke at farens følelser negligeres, men i lige præcis denne bog er det mødrene, der kommer til orde.

Bogens 16 bidrag er fra kvinder, der har kæmpet, stadig kæmper og altid vil kæmpe. Ikke bare den kamp man som mor altid er villig til at kæmpe for sit barn, men en benhård kamp for overlevelse, både for sig selv, barnet og familien, fysisk som psykisk. Det lyder bombastisk, men det er den rene og skære virkelighed for rigtig mange familier.

Ind i mellem de hjerteskærende, hårde og voldsomme, men også kærlighedsfyldte og stærke beretninger, er der kapitler med fakta og psykologiske vinkler på, hvad det er, der sker psykisk, når ens verdensbillede pludselig vendes på hovedet.

Det er dog ikke kun i hovedet man skal vænne sig til den nye situation. Det nye liv. Det handler ikke altid bare om at vænne sig til det. Det psykiske kan manifestere sig fysisk, og mange af beretningerne vidner om, at man som forælder selv kan blive syg. Eksempelvis kan al den stress, en diagnose uvilkårligt medfører, sætte sig fast og gøre ubodelig skade. Som man også kan læse ud af beretningerne, og som vi alle ved, så er der forskel på mennesker, livsanskuelser, historier osv., så man kan ikke forudse, hvordan denne omvæltning vil påvirke det enkelte menneske.

Det er en vanvittig vigtig bog. Den kan være til stor hjælp for de familier, der står i denne situation, for de pårørende og for fagpersonale, der arbejder med disse familier. For der er så mange lag i disse skæbner, og det kan for mange udenforstående være rigtig svært at sætte sig ind i og forstå, hvordan livet i en ”handicap-familie” leves. Derfor er det en vigtig bog, fordi den tegner et nuanceret og hudløst ærligt billede af liv, der ofte leves på kanten.

Til slut vil jeg anbefale at man finder og læser digtet ’Rejsen til Holland’, der på fineste vis illustrerer, hvordan det er at få et barn med handicap, og hvordan sorgen over ”det tabte” hele livet igennem vil være tilstede.

Bogdetaljer

Forlag
Frydenlund
Faustnummer
47206278
ISBN
9788772161389
Antal sider
184

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer