Anmeldelse
Midt i en klunketid af Benjamin Jacobsen
- Log ind for at skrive kommentarer
En samling småhistorier om familien Jacobsen og deres alt andet end kedelige liv.
Lån bogen på
Alle i familien er lige gode om spasen, bedstemor vil giftes, hun og far kæmper en duel ved hjælp af deres gebis på Benjamins fødselsdag, og Benjamin skal indføres i selskabslivet. Alt fortalt med megen humor og underfundighed.
Historien er henlagt til København i 1890’erne, hvor forfatteren beretter om familien, som bl.a. bestod af mor, far, bedstemor, 4 søskende og 2 tjenestefolk.
Familien levede ikke et stille liv, og gæster (dette inkluderer postbudet) blev modtaget af alle i huset med hurraråb & pistolskud. Sidstnævnte holdt dog op den dag far blev anklaget for at have dræbt enkepastorinden. Det selvom hun kun var besvimet.
Børnene i familien savnede ikke fantasi, så en dag der er selskab synes de lillebror Viktor skal kigge med og hejser ham derfor ned i en snor uden for vinduet. Bedstemor tager det roligt, men afstraffelsen kommer næste dag.
Men ikke alt var lutter idyl. Anna havde en tid drillet Oskar og Benjamin, så de besluttede at sælge hende til hvid slavehandel. Jagten gik ind på en sømand, som ville købe hende, og de to ungersvende brød først sammen i gråd, da Anna savnedes til middagen.
Julen var en rar tid, hvor mor lavede fin konfekt, som børnene ikke fik meget af. Men Magda fik lov at lave konfekt til sine søskende og kombinerede de to ting i verden, hun elskede mest. Sylte og chokolade. Desværre smagte det ikke, som Magda havde tænkt sig og desuden blev det blandet med mors. Det fik uheldige konsekvenser, da overboen var syg og fik nogle stykker som opmuntring.
Dette er en meget underholdende fortælling om en livlig familie fra en længst svunden tid.
Vi får et lille indblik i en overklassefamilies liv og normer i Købehavn i 1890’erne, og det er bestemt ikke et kedeligt liv, der leves her. Alle i familien har stor fantasi, og episoderne er fortalt med kærlig humor. Både dem, som går godt og dem, som går knap så godt.
Den lidt stilfærdige humor, som man sidder og klukker over, er nok for mig det sjoveste. Der er også tider i denne bog (som fortællingen om julegodterne), hvor jeg lo højt, for det er bare for morsomt. Den barokke humor, som der er rigeligt af i denne bog, er også sjov set fra mit verdenshjørne.
Historierne er desuden skrevet i et lettilgængeligt sprog og egner sig glimrende til oplæsninger.
Bogen udkom første gang i 1955 med titlen ’Erindringer fra en begivenhedsrig barndom’, og der er kommet tre bøger mere om familiens liv og færden: ’Bedstemor går igen’, ’Tvillingerne’ & ’Glade dage i Kronprinsessegade’.
Desuden er en del af fortællingerne filmatiseret under titlen ’Krudt og Klunker’ med Gunnar Lauring og Vera Gebuhr som mor & far. Filmen er netop udkommet på dvd i april 2004, og det er en hæderlig film, hvor vi ofte hører Gunnar Laurings pragtfulde latter.
Cicero pocket, 2003. 214 sider
Brugernes anmeldelser