Bog

Mere ved jeg ikke

Af (
2014
)

Anmeldelse

Mere ved jeg ikke af Camilla Christensen

25 jun.14

Smuk og nostalgisk novellesamling, der fletter erindringer om forfatterens barndom og ungdom, mormor og ekskærester sammen med erindringer om slægten.

Forfatteren Camilla Christensen er født i 1957 og har et alsidigt forfatterskab med blandt andet digtsamlinger og romaner bag sig. I Mere ved jeg ikke ser hun tilbage på sit liv, fra hun som lille pige leger med sin ven hunden, til hun som moden kvinde mærker en snigende dødsangst. Mere ved jeg ikke er autofiktion, fordi den tager udgangspunkt i forfatterens eget liv. Således er jeg’et, og forfatteren den samme. Autofiktion er en populær genre, som blandt andre norske Karl Ove Knausgård og Thomas Espedal har stor succes med.

Mere ved jeg ikke er en sprogligt skarp novellesamling, der læser sig selv. Sproget er nøgternt, og dialogerne med kærester og den demente far står knivskarpe. Christensens sprog er også sanseligt. Der er flere eksempler på det sanselige i novellen ’Substantiver’, hvor jeg’et husker tilbage - eller rettere forestiller sig - sin tidlige barndom, hvor mormoren tog hende med ud i naturen, og de spiste deres madpakker med ”udsyn over marker til alle sider, lige før høst, gyldent korn, den lunkne mælk direkte fra flasken, klapvognens vuggen, klapvognens knirken”.

Christensen sætter spørgsmålstegn ved, om sandheden om fortiden findes. Det sker eksempelvis i novellen ’Slægtsforskere’, hvor jeg-fortælleren har et mere negativt og realistisk syn på forfædrene, Chresten og Sørine, i forhold til slægtsforskeren, der maler et rosenrødt billede af forfædrene. Det får denne anmelder til at overveje, om kan stole på sine egne og andres erindringer, for vil man ikke se på fortiden med et forandret blik?

Christensen tager i den afsluttende novelle ’Memento mori’ livtag med den modne kvindes dødsangst. Heldigvis vinder livslysten over dødsangsten, og ekskæresten kommer til stor glæde tilbage i hendes liv. Camilla Christensen har begået en rigtig dejlig novellesamling, der sine steder er vemodig, men også fremadskuende. Jeg kan anbefale alle at læse den, måske du bliver klogere på livet og på dig selv. 

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
51077113
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788763832663
Antal sider
107

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer