Bog

Leonardos univers

Af (
2019
)

Anmeldelse

Leonardos univers af Carl Henrik Koch

27 maj.19
I år er det 500 år siden, Leonardo døde, og det markeres med denne meget flotte og grundige biografi, der er den første på dansk i 80 år.
 
Leonardo da Vinci var måske den sidste polyhistor, vi har haft i historien. Han spændte utroligt vidt, så selv om han mest i nutiden er kendt som maler, var det en bibeskæftigelse i hans egen tid, hvor han var byplanlægger, opfinder, arkitekt og meget mere. Forfatteren Carl Henrik Kock er filosof og videnskabsteoretiker og har bl.a. tidligere skrevet biografier om Spinoza, Pascal og Newton.

Værket falder i tre dele, hvor vi først bliver grundig introduceret til Italien på hans tid. Dernæst følger en kronologisk gennemgang af hans liv og naturligvis hans vigtigste arbejder i de forskellige fag og perioder. Sidste del er et nedslag i tre af hans fagområder med udgangspunkt i hans tegninger og skitser: psykologen, anatomen og ingeniøren.

Koch går grundigt til værks og baserert på et stort kildemateriale får vi belyst de mest kendte sider af Leonardos virke, og der gives dejligt meget plads til gennemgangen af hans største værker og deres tilblivelseshistorie. Og så har Koch en dejlig seriøs distance, så han ikke umiddelbart falder på halen, men forholder sig kritisk til især den myte, der er blevet Leonardo til dels. Han anderkender fuldt ud hans multitalent, men det er ikke ensbetydende med, at alt, hvad mesteren rørte ved, er lige genialt, men selv det fratrukket står vi tilbage med et helt usædvanligt talent.
 
Bogen er meget righoldigt illustreret og en stor nydelse at læse.

Bogdetaljer

Secondary title
naturfilosofi, kunst og videnskab
Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
46488733
ISBN
9788711905197
Antal sider
343

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer