Bog

Kvindernes verden : hjemmene på Hjerl Hede

Af (
2020
)

Anmeldelse

Kvindernes verden af Helle Juhl

09 jun.20

Smagsprøver på kvindeliv gennem 300 år gennem fortællingen om kvinder i otte udvalgte hjem i en interessant kulturhistorie med udgangspunkt i husene på Frilandsmuseet Hjerl Hede.

Ofte er det mændenes aktive historie med krige og politik, der sætter dagsordenen, når der fortælles historie, men her giver forfatteren et indblik i hjemmene, hvor kvinderne satte dagsordenen, en mere stille, men mindst lige så vigtig del af historien. Bogen er udgivet i anledning af 150-året for Hans Peter Hjerl Hansens fødsel. Han skabte museet på Hjerl Hede, der er med til at gøre kvindernes historie levende.

Efter en prolog, der giver en historiske baggrund med en kvindelig vinkel, får læseren kendskab til i alt 8 hjem og kvinder af vidt forskellig stand, en præstefrue, en krokone, en herredsfogedkone, en gårdmandskone på klitheden osv., - den ”yngste” er købmandskonen Anna i Svinsager, hvor vi er i 1933, den ældste er herredsfogedkonen, hvor vi skriver 1644. Alle beretningerne er ledsagede af billeder fra det pågældende hjem og enkelte opskrifter på typiske retter som fx krokonens fynske æblekage, frøken Jensens leverpostej eller herredsfogedkonens davre med øllebrød og saltsild.

Helle Juhl er journalist, foredragsholder og forfatter til en lang række populære historiske bøger. Hun kan virkelig det der med at formidle, så man føler sig tilbage i tiden i det pågældende hjem, man føler med misvækst, krig, barnløshed eller alt for mange børn og anden modgang og glæder sig over, at tiderne er skiftet i hvert fald for mange kvinder i den vestlige verden. Det er altid sundt at få perspektiv på ens egen hverdag, interessant læsning fra ende til anden. Jeg har altid elsket den slags historiske bøger, hvor man virkelig kan leve sig ind i hverdagen, som den var engang.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
48118038
ISBN
9788711982228
Antal sider
248

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer