Bog

Kvinderne på Brewster Place

Af (
1984
)

Anmeldelse

Kvinderne på Brewster Place af Gloria Naylor

02 jan.07
Skribent

En række sorte kvinder i et fattigt kvarter i en amerikansk nordstatsby skildres realistisk og barsk, men også medfølende og varmt.

En række sorte kvinder i et fattigt kvarter i en amerikansk nordstatsby skildres realistisk og barsk, men også medfølende og varmt.

Anbefalet af bibliotekar Stine Juhl Hall, Ledøje-Smørum Bibliotek

Boligkvarteret Brewster Place var en horeunge født efter adskillige møder mellem rådmanden og direktøren for ejendomsselskabet. Direktøren ønskede at komme af med en ubestikkelig politimester, og rådmandens fætter ejede den grund, hvorpå Brewster Place senere blev bygget. Så rådmanden skaffer politimesteren af vejen, og direktøren køber til gengæld fætterens grund – en sand nepotistisk genistreg.

Genistregen udviskes dog i takt med ejendommenes forfald, og med tiden er det kun samfundets lave eksistenser, der flytter ind. Det er disse menneskers liv, med op- og nedture, romanens indviklede historie bygger på.

Mattie er kvarterets karakteristiske matriark. Hun holder et vågent, men omsorgsfuldt øje med alle kvarterets beboere. Matties historie er hjertegribende; som meget ung pige bliver hun gravid, og da hun vælger at beholde barnet, smides hun ud hjemmefra. Derefter flytter hun ind hos en flink dame i en stor villa. Mattie arbejder hårdt for at hendes lille søn skal få en god tilværelse. Men sønnen ender med at berøve hende og stikker af. Mattie står nu alene og uden penge, og på denne måde bliver hun tvunget til at flytte ind i Brewster Place.

Her har Mattie heldigvis sin gode veninde Etta. Etta er med et dansk udtryk ”fattigfin”. I hendes unge dage havde hun både udseendet og humøret med sig; Etta kom langt omkring og klarede sig godt på landets musikscene. Men som årene er gået, er glamouren falmet, og Etta søger tilbage til veninden og de trygge omgivelser.

Cora Lee er en meget enfoldig pige, hvis barnlige fascination af dukker får en skræmmende konsekvens i hendes voksne liv. Cora Lee elsker de nyfødtes silkebløde hårlokker, men efter kort tid bliver lokkerne jo stive og filtrede, og Cora Lee mister interessen. Det finder Cora Lee råd for; inden længe er en ny baby på vej - en rigtig blød og nuttet én… så længe det varer. Sørgeligt nok ender dette med et utal af misligholdte børn, der ikke har gode muligheder for at avancere i samfundet.

Og sådan fortsætter Gloria Naylors beskrivelser af de kummerlige eksistenser på Brewster Place. Kvinderne på Brewster Place er en barsk og realistisk fortælling om kvinder, der ikke har en chance for at vælge eller skabe en bedre tilværelse for sig selv og deres familie.

Det er især romanens realistiske beskrivelser, der sætter sig fast i hukommelsen. Og det er realismen, der frembringer en næsten fysisk kvalme hos læseren i bogens sidste kapitler. Uretfærdighed, modløshed og ukuelige livsviljer er således nøgleordene for alle kvinderne på Brewster Place.

Richard Wrights Sort Ungdom er i denne sammenhæng også stærkt anbefalelsesværdig. 

Kvinderne på Brewster Place blev filmatiseret i 1989 med Oprah Winfrey i hovedrollen som Mattie.

Oversat fra engelsk af Kurt Kreutzfeld efter 'The women of Brewster Place'. Gyldendal, 1984.  231 sider


Se også artiklen:  Afro-amerikanske kvindelige forfattere

Læs mere om forfatteren og hendes forfatterskab: 
African American Literature Book Club
VG Gloria Naylor

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
06116760
ISBN
9788700575547
Antal sider
231

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer