Bog

Kort fortalt: danske noveller 2000-2010

Af (
2010
)

Anmeldelse

Kort fortalt - danske noveller 2000-2010

10 jan.11

Et skønlitterært skatkammer af danske noveller fra det seneste årti skrevet af Danmarks ypperste forfattere.

’Kort fortalt’ præsenterer et bredt udsnit af velskrevne danske noveller det seneste årti og er et bekendtskab med mange forskellige litterære stemmer. Det er en fin indgang til at stifte bekendtskab med forskellige forfattere og deres skrivestil. De 34 noveller (tidligere udgivet i diverse novellesamlinger) kommer vidt omkring i miljø og personskildringer: Jacob Ejersbo skildrer misbrugsmiljøet, Helle Helle og Ida Jessen livet i provinsen, Marina Cecilie Roné og Laila Ingrid Rasmussen det at være barn osv.

Det særlige og skønne ved noveller som fortælleform er det fortættede og indrammede univers, forfatteren præsenterer læseren for. Der er tænkt over ordene, og personskildringen eller tematikken står skarpt frem. Nogle af novellerne i ’Kort fortalt’ er lige ud af landevejen, mens andre noveller er bygget op omkring uventede sære hændelser. Generelt synes jeg sidstnævnte type noveller er mest interessante og udfordrende at læse. Et glimrende eksempel er Jens Blendstrups tragikomiske Tyngde om en mand, der bogstavelig talt vil tynge sin usædvanligt lykkelige kæreste ned. I  Jens Thorstensens andet liv af Hans Otto Jørgensen skjuler en mand, at han har et barn inden i sig. Nørreport af Katrine Marie Guldager er en forvirrende historie med skiftende synsvinkler om forskellige forbipasserendes tilfældige og kortvarige møde.

Novellerne præsenteres kronologisk hen over de sidste 10 år, men der er i øvrigt ingen sammenhæng eller tematik mellem novellerne. Novellesamlingens redaktører Nanna Mogensen og Klaus Rothstein (begge kendt som studieværter på DR's litteraturmagasin, Skønlitteratur på P1) kommer i et opsamlende kapitel til sidst i værket med en litteraturhistorisk gennemgang af novellen som genre og dens tematik de seneste 10 år, og der er også lidt hjælp at hente her til at forstå værkets noveller bedre. Alt efter temperament kunne det måske endda være en fordel at starte med dette kapitel.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
28555016
Graphic
Malene Henssel
ISBN
9788779734562
Antal sider
339

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer