Bog

Kongamato

Af (
2020
)

Anmeldelse

Kongamato af Mikala Rosenkilde

18 jun.20

Den velskrevne og spændende roman formår på ypperste vis at kombinere emner som dyrevelfærd, skruppelløs medicinalindustri og forhistoriske flyveøgler med forrygende action.

Mikala Rosenkilde har indtil nu en række novellesamlinger bag sig, bl.a. den anmelderroste 'Legetøj'. Denne roman er hendes første som romanforfatter. Temaerne er mange, og den over 600 siders lange fortælling omfatter et særdeles kompliceret plot, men ikke desto mindre lykkes det at holde styr på de mange handlingstråde og personer.

Fortællingen har noget Jean-Christophe Grangè over sig, men egentlig også både noget af stemningen fra 'Congo' af Crichton og måske især H.G. Wells 'Doktor Moreaus ø'.

Morten Lange er kryptozoolog, og med økonomisk støtte fra sin onkel ankommer han til det lille afrikanske land Ungala, hvor der angiveligt skulle være spottet nogle forhistoriske flyveøgler. Onklen, som er leder af medicinalfirmaet Freja, beder dog også samtidig Morten om at skaffe oplysninger om et konkurrerende medicinalfirma, der har forskningsfaciliteter i området. Morten bliver indlogeret på det meriterede dyreværnssted ”Lion & Lamb”, hvor aflivningstruede vilde dyr bliver rehabiliteret til et nyt liv som frie dyr.

På shelteret møder Morten den jævnaldrende Anna, der skal være frivillig dyrepasser på stedet, men intet er, hvad det udgiver sig for at være, og snart truer farerne Morten og Anna fra alle sider. Lion & Lamb har helt andre agendaer end at redde dyr, og forskeren Eugene er i gang med sine helt egne vilde eksperimenter, hvor Anna angiveligt er en vigtig brik.

Det er på alle måder en ualmindelig grum og barsk historie, der oprulles, og der er bestemt ikke sparet på de dramatiske effekter. De mange forskellige personer, som på skift kommer til orde i de korte kapitler, er fint skildret, og forfatteren lykkes især med de flotte beskrivelser af de vilde dyr og den afrikanske savanne.

Spændingen er intens, og selvom handlingen er særdeles kompliceret, må man bare læse videre. Forfatteren styrer på imponerende vis sit usædvanlige og indviklede plot, og læseren overraskes gang på gang.Det eneste lille minus er, at historien slutter noget brat, men det fratager altså ikke den samlede roman fra at være en virkelig god læseoplevelse.

Mikale Rosenkildes roman anbefales hermed på det varmeste – en rigtig fin bog til sommerlæsningen.

 

Bogdetaljer

Forlag
DreamLitt
Faustnummer
48304125
ISBN
9788771716795
Antal sider
664

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer