Bog

Kan den prutte?

Af (
2018
)

Anmeldelse

Kan den prutte? Fup eller fakta om fis og fauna

22 jan.19

Der er interessante oplysninger i bogen for store og små zoologinørder, men der er grænser for, hvor meget forskelligt, der kan skrives om emnet.

Dani er zoolog, og ved en familifest blev hun spurgt, om slanger kan prutte? Hun var svar skyldig, men spurgte ud i sit internationale netværk af forskere og fik dermed startet en tråd (#doesitfart), hvor mange dyrearters flatuens blev undersøgt og drøftet.

Det er blevet til en bog der gennemgår knap 80 forskellige arter og deres forudsætninger for prutteri, der ikke overraskende har at gøre med indretningen af fordøjelsessystemet og kostens sammensætning. Arterne spænder vidt fra edderkopper og tusindben til elefanter og dinosauere, der i hvert fald ikke prutter længere.

Der er interessante oplysninger i bogen for en zoologinørd som undertegnede, fx når tarmluft, som hos sild, bruges til kommunikation med artsfæller, eller hvor handlingen, som hos fx Arizona Koralslangen, direkte bruges til at skræmme modstandere væk. Men der er grænser for, hvor meget forskelligt, der kan siges og skrives om emnet, og når man ved, at heste prutter på grund af en fermenteringsproces i bagtarmen, behøver man ikke at få det gentaget for andre hestedyr som fx zebra. Derfor bliver bogen lang i spyttet, og skal den nydes, bør det være i form af små spots som fx Finurlige Facts.

Bogdetaljer

Secondary title
fup eller fakta om fis og fauna
Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Thomas Thaulov Raab
Faustnummer
46051939
ISBN
9788711904992
Antal sider
147

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer