Bog

Isvæversken

Af (
2001
)

Anmeldelse

Isvæversken af Margaret Lawrence

31 okt.03
Skribent

To udstødte mennesker mødes i tusmørket ved en frossen sø i det østlige Amerika i året 1809.

 

Anbefalet af bibliotekar Ianne Elo, Bibliotekerne i Søllerød

Lån bogen på Bibliotek.dkHun er Jennet Trevor, datter af en klog, engelsk jordemor. Hun er døv og stum, et magert, ensomt fugleskræmsel som overlever ved at stjæle mad i byen ved søen.
Han er John Frayne, landmåler, og han forlod 10 år tidligere sin utro hustru og lille søn i byen. Længsel efter sønnen har ført ham tilbage - efter voldsomme år, som har givet ham dybe, næsten dødelige sår på både krop og sjæl.

Deres møde finder sted, netop som Jennet sænker sin døde mors krop ned i et hul i isen og samtidig bliver fanget af amtets fattigmesters hjælpere. John slår sig ned i ruinerne af sin afdøde fars store hus ved søen, og han køber den vilde unge kvinde ved amtets auktion.

De to særprægede mennesker nærmer sig nu langsomt hinandens sjæl og krop, og fra erindringsglimt hører vi deres forhistorier. Men omverdenen hjælper dem bestemt ikke. Det nye, store land giver mulighed for magt og penge, og det er der mange, som ønsker at vinde - med alle midler.

Også John Frayne har været anvendt som magtmiddel. Efter frygtelig tortur, udført af spanske handelsfolk, blev han fundet, næsten død, af en flok indianere, som plejede ham tilbage til livet. Med dem levede han nogle år som en gud, udnævnt hertil af sin læremester og vogter, en blind shaman, som opnåede høj status gennem denne hvide gud. Også Fraynes viden om landskaber og korttegning kunne bruges i magtens tjeneste, og den reddede ham på et tidspunkt fra døden.

Men også nu i den lille by ved søen må han slås for sin eksistens - mod magt, misundelse og afstumpethed. Samtidig kæmper han for både sin søns og Jennets tillid, og for at hjælpe hende til at huske og at bruge den rige viden, hun har fået fra sin mor.

Romanen er spændende og farverig (måske af og til lovligt "kulørt") - fyldt med interessante detaljer fra den vilde tid i det store land. Samtidig bugner den af poesi - i flotte beskrivelser af natur og skikke og viden - og i det indre liv hos især de to hovedpersoner.

Jeg tror, at visse mandlige læsere kan have glæde af den spændende historie - men bogen vil nok først og fremmest give kvinder en stor læseoplevelse.

På dansk findes også tre historiske kriminalromaner af Margaret Lawrence, med Jennets mor, Hannah Trevor, som hovedperson.


Oversat af Kirsten Nielsen. Klim 2001, 395 sider

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Faustnummer
23680866
ISBN
9788779550629
Antal sider
395

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer