Bog

Island

Af (
2014
)

Anmeldelse

Island af Peter Højrup

09 jul.14

Roman om yngre mands sammenbrud. Men også en flersporet fortælling i det smukkeste sprog om livet, døden og litteraturen. Ny dansk litteratur, når den er bedst.

Her har vi så en yngre mand, der drikker for meget og har ondt i livet, blandt andet fordi hans kone har forladt ham med børnene…

-      Nej, nej! Bliv her lidt endnu, lad mig lige fortælle, hvorfor du alligevel skal læse bogen.

Altså, her har vi en dansk forfatter, der kan skrive om liv og død, tab og sorg, litteratur og erindring, så man rammes lige i solar plexus. Og han har samtidig en understrøm af underspillet humor og ironi, som gennemsyrer sproget og hele bogens univers.

-      Var det bedre? Du hænger på endnu?

Så vil jeg sige noget om sproget i Peter Højrups bog, for det er i virkeligheden derfor, du skal læse den:

Det er et sprog med kadence, musikalitet og fremdrift; det er et sprog, som nogen har gjort sig umage med; det er et sprog, hvor præcision og opfindsomhed går hånd i hånd. Hvert eneste ord, ordenes sammenhæng og hvert linjeskift virker nøje udvalgt til netop denne fortælling. Det er et sprog, som giver mening.

-      Hvad bogen handler om?

Jo, den fortæller historien om en mand, der sidder i et fly på vej til Island for at hente sin kone og børn, som har forladt ham. Allerede før flyet letter, ved han, at det er en rigtig skod-idé, og under flyveturen flakser hans tanker i tilbageblik.

Vi hører om hans drøm om at skabe det perfekte litterære værk med titlen Ø eller ISLAND. Han HAVDE lige fundet den store inspiration, men så blev han afbrudt af telefonen: Hallo, du er indstillet til Danske Banks litteraturpris. Og så mister han grebet om sig selv og sit værk. Han hader den oppustede virak omkring nomineringen, han gennemlever alle omkostningerne ved at skrive litteratur, og han får rippet op i sin sorg over en elsket venindes død.

Så der er langt mere i Peter Højrups roman end bare en yngre mands sammenbrudsfortælling. Det er en eksistentiel fortælling om liv, død, sorg og stor litteratur. Skrevet med sproglig præcision som en centraleuropæer og ynde som en galicier.

Peter Højrup har skrevet både lyrik og prosa, senest romanen Under det kogende hav fra 2007, som blandt andet fortæller om sorgen over et mistet barn. Han er født i 1974, har gået på Forfatterskolen og læst litteraturvidenskab. Han er en af bagmændene bag forlaget Basilisk, som er et af de små, uafhængige forlag, der kæmper med ildhu for at udgive kvalitetslitteratur på dansk. Det er Basilisk, der har udgivet Island. Godt gået, siger jeg bare, bliv endelig sådan ved.

-      Nu læser du vel den her bog? Du fortjener det. Eller også gør bogen det.

Bogdetaljer

Forlag
Basilisk
Faustnummer
51057287
Graphic
Rikke Villadsen
ISBN
9788791407963
Antal sider
211

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer