Bog

Ingen tvivl

Af (
2006
)

Anmeldelse

Ingen tvivl af Lars Bonnevie

18 sep.06

Politisk roman som skyder med skarpt på samfundet: Om det gode og det onde. Om ret og uret. Om os og dem. Og om tvivlen.

Der er ingen tvivl om, hvem der har begået mordet. Der er ingen tvivl om, at det udelukkende er den unge morder, der kan holdes ansvarlig for mordet. Eller hvad? Er samfundet så sort og hvidt, som vi ofte gerne vil have det til at se ud? Bonnevies seneste roman "Ingen tvivl" sætter disse spørgsmål stævne.

Rammen om romanen er mordet på den italienske turist, der i sommeren 2003 blev myrdet på Nørrebro af en andengenerationsindvandrer. I romanen er det blot en jysk turist, der på sit første besøg i hovedstaden lider samme skæbne. Morderen er den unge Issa, overfor hvem ingen tør stå åbenlyst frem og vidne. For der har været utallige vidner til mordet, som dog alle lider af en eller anden form for hukommelsessvigt. Men ret skal være ret, og Issa varetægtsfængsles, og en længerevarende retssag begynder. En retssag som på mange måder er enestående – og dog? Den føres som nævningesag, men dommeren forsøger ustandseligt at påvirke nævningene. Man fornemmer klart, hvilket udfald dommeren ønsker; at Issa dømmes efter den hårdeste straf – udvisning af Danmark. Den samme holdning findes hos enkelte af nævningene, som, grundet fordomme og frygt for det fremmede, istemmer sig udvisningen af Issa.

"Ingen tvivl" er en politisk samtidsroman, der kritisk belyser, hvorvidt retssystemet ligger under for politiske og populistiske strømninger. Morderen Issa er egentlig en intelligent ung fyr, der "bare" er havnet i det forkerte selskab. Det er altså ikke Issas "skyld", men hele samfundets, idet det netop er samfundet, som har skabt den kyniske og kolde morder.

Bogen sætter essentielle spørgsmål til debat – spørgsmål der er højaktuelle i dagens Danmark. Personerne, vi møder undervejs, er skildret minutiøst og troværdigt, men fremstår dog ret stereotype, hvilket er med til at kridte banen op for den unuancerede verden, hvor meninger dannes ud fra en sort/hvid verdensanskuelse.

Samleren, 2006. 223 sider. Kr. 249,-

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
26373336
ISBN
9788763805131
Antal sider
221

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer