Bog

Hjernen er stjernen - dit eneste uerstattelige organ

Af (
2017
)

Anmeldelse

Hjernen er stjernen af Kaja Nordengen

23 jan.18
AfErling Lykke
Skribent

En veloplagt og underholdende hjernebog i et letforståeligt sprog skrevet af den norske læge og hjerneforsker Kaja Nordengen.

Der er inden for de sidste ti år udkommet en stribe af populærvidenskabelige værker om hjernen og dens funktioner. En af de mest populære var Peter Lund Madsens ’Dr. Zukaroffs testamente’, som udkom 2012. Nyeste skud på stammen er Kaja Nordengens bog, ’Hjernen er stjernen’, som er udgivet på Rosinante. Kaja Nordengen er speciallæge og post Doc i neurologi. Hun er tillige en af de yngste læger i Norge med en doktorgrad.

Bogen er logisk opbygget med en detaljeret indholdsfortegnelse, som hurtigt kan lede læseren hen til diverse emner. Kapiteloverskrifterne er ikke fagspecifikke men har titler som: ’Fred Flintstones bil’, ’Sammen er vi stærke’ og ’Jalousipunktet’. Det er titler som er med til at vække læserens nysgerrighed. Og går man videre med læsningen, får man som læser virkelig valuta for pengene. Forfatteren deler rundhåndet ud af sin viden om den nyeste hjerneforskning, og undervejs supplerer hun med illustrerende små historier og anekdoter både fra hjerneforskningens historier, fra eventyrernes verden og fra hendes eget liv. Når hun beskriver de enkelte funktioner i hjernen, sætter Kaja Nordengen dem ind i en genkendelig sammenhæng, som letter forståelsen betragteligt. Sproget er letflydende og let tilgængeligt.

Forfatterens søster, Guro Nordengen, har lavet de fine og enkle stregtegninger, der udgør illustrationerne i bogen. Den kendte danske overlæge og professor, Bente Klarlund Pedersen, har skrevet forord i den danske udgave. Heri gør Bente Klarlund rede for, at man faktisk kan lære både at ændre sin – til tider uhensigtsmæssige – adfærd samt ændre sin hjerne fysisk, hvis man tager ved lære af at læse denne bog. Selv om man ikke har tænkt sig at ændre adfærd, er ’Hjernen er stjernen’ en oplagt bog at have stående på sin reol.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Anja Hitz
Faustnummer
53199666
ISBN
9788763851435
Antal sider
240

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser