Bog

Hestehoved tågen

Af (
2013
)

Anmeldelse

Hestehovedtågen af Ola Bauer

12 jun.13

Fuld af saft og kraft, sanselighed, sex, kærlighed og liv. ’Hestehovedtågen’ er en vidunderlig roman!

Ola Bauer var journalist og forfatter, og han levede i Norge fra 1943-1999. ’Hestehovedtågen’ er den første af fire romaner om Tom, forfatterens alter ego. Den udkom i Norge i 1992, men er først nu oversat til dansk. Jeg håber, forlaget Batzer & co. har tænkt sig at udgive de tre efterfølgende romaner også. Det ville være fantastisk!

Romanen handler om 10-årige Tom, og den foregår i efterkrigstidens Oslo. Tom vokser op alene med sin mor, kunstneren Lister og hendes to elskere. Toms far, Store Tom, blev slået ihjel under krigen, myrdet af Munkens modstandsgruppe. Munken var Store Toms ven, og han blev arresteret af tyskerne for mordet og sendt til Sachsenhausen. Men inden da var han blevet Listers elsker, og det er han stadig ind imellem.

Men Munken er ikke let for Lister at elske. Han er børnehjemsbarn, uvant med kærlighed, mærket af krigen, og han drikker for meget. Men hun reddede hans liv under krigen, hvor hun indledte et forhold til chefen for den tyske sikkerhedstjeneste i Norge, Fehmer, som til gengæld sørgede for at Munken blev slettet som Nacht und Nebel-fange.

Listers anden elsker, Robert, deltog også i krigen som pilot. Han er Norges højst dekorerede pilot, men nu er han biografkontrollør og jazzpianist og uden de store ambitioner. Intet kan hidse Robert op, heller ikke Lister, men han har ladet hende vælge sig, for så har han ro, en liggestol og sød sherry.

Tom betragter trekantsdramaet og kan klart bedst lide Munken; Munken taler med Tom og lærer ham at fiske. Men så dukker Helga op, store, frodige islandske Helga. Hun skal være hushjælp, så Lister kan koncentrere sig om at male. Helga forelsker sig hovedkulds i Munken, og samtidig vågner Robert op og vil have Helga. Tom oplever et glimt af sin egen gryende seksualitet, lægger foldbolden og fiskestangen på hylden og bliver Helgas væbner. Trekantsdramaet er pludselig blevet et femkantsdrama, og de er alle som ramt af den forunderlige mørke stjernetåge, Hestehovedtågen, som kan ses i Orion.

Jeg er helt solgt! ’Hestehovedtågen’ er en helt igennem kraftfuld roman, som Helga og som livet selv: Voldsom, blodig, kærlig, kompromisløst rå og frodig. Per Petterson kalder ham Sandemoses arvtager, jeg er bare slået omkuld!

Bogdetaljer

Forlag
Batzer & Co
Oversætter
Jannie Jensen
Faustnummer
50507173
ISBN
9788792439123
Antal sider
310

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer