Bog

Heimat : et tysk familiealbum

Af (
2019
)

Anmeldelse

Heimat : et tysk familiealbum af Nora Krug

05 dec.19

En dybt original og meget bevægende dagbog om at finde sine rødder og forstå sin egen historie.

Nora Krug er født og vokset op i Karlsruhe, men selv om hun har vendt Tyskland ryggen og er flyttet til USA, har skammen over nazisternes forbrydelser aldrig forladt hende, og selv i dag hører hun ofte folk, som ikke kender hende, sige, at Tyskland skal man holde sig fra. Efterhånden som hun er blevet ældre, har hun følt et større behov for at finde sine rødder, for ”Hvordan kan du vide, hvem du er, hvis du ikke ved, hvor du kommer fra”.

Familien i Tyskland taler helst ikke om 30’erne og 40’erne, og hendes bedsteforældre har aldrig talt med børnene om deres oplevelser under 2. Verdenskrig. Hun finder ikke svar i USA, der tilfredsstiller hende, og derfor beslutter hun sig til at rejse til byen Külsheim i nærheden af Karlsruhe, hvor en del af familien stadig bor.

Da hun får kontakt til den del af familien, som stadig lever, får hun efterhånden et godt indblik i, hvordan det var at være en helt almindelig tysker under 2. Verdenskrig, og hun opnår en meget tilfredsstillende følelse af være tæt på sine forskellige familiemedlemmer:
”Jeg står deroppe (på faderens gamle værelse) og tænker på de historier, han har fortalt om sin barndom. Pludselig mærker jeg en smerte, overfladisk men skarp, som når man skærer sig på papir, for selv nedarvede minder gør ondt”.

Krugs research er meget omfattende, og det er den, man følger i historien. Hun vidste godt, at hendes morfar havde deltaget i 2. Verdenskrig, men det var nyt for hende, og også for hendes mor, at han havde været medlem af nazistpartiet. Var det af overbevisning, eller ønskede han at stå som en slags medløber? Hendes farbror faldt i krigen i Italien, og hans død har altid ligget som en skygge over faderens liv.

’Heimat’ er en helt udsædvanlig grafisk erindringsbog, fyldt med tegninger, gamle familiefotos, postkort, breve, udsnit af dagbøger m.v., som tilsammen danner et helstøbt værk. Indimellem er der optegnelser fra en emigrant med hjemve, det er blandt andet hansaplast, varmedunke og UHU.

Man skal give sig god tid til at dykke ned i teksten og alle illustrationerne, men gør man det, venter der en stor og uforglemmelig læseoplevelse. Efter at have læst bogen, genlæste jeg bogens smukke dedikation: ”Til min gamle familie og min nye familie”.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Oversætter
Nanna Lund
Faustnummer
47353831
ISBN
9788712058229
Antal sider
0

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer