Bog

Havørn

Af (
2023
)

Anmeldelse

Havørn

07 nov.23

Med rolig fortællerstemme og rige illustrationer føres læseren ind i de danske havørnes historie.

De mange timer tilbragt i felten har givet forfatter og illustrator Jens Gregersen mulighed for at komme helt tæt på et ynglende havørnepar på den lille ø Vorsø i Horsens Fjord, hvor forfatteren er den eneste menneskelige beboer. Herfra har han skildret livet omkring havørnene i både tekst og billeder.

For hundrede år siden var havørnen og mange andre rovfugle nærmest helt forsvundet fra Danmark. Man mente ganske enkelt, at rovfugle, ligesom flere andre fugle, var skadedyr og dermed uønskede. De blev skudt, og der blev lagt gift ud. Heldigvis er havørnen stille og roligt begyndt at vende tilbage til Danmark i større og større antal, også som ynglende par og ikke kun på træk.

I 2011 slog et havørnepar sig ned på den lille ø, hvor forfatteren bor, og han fik hermed mulighed for at iagttage ikke bare havørneparret, men også hvordan resten af dyrelivet på øen ændredes med havørnenes indflytning. De viser sig nemlig at skabe andre dynamikker blandt de øvrige fugle i skoven. F.eks. hos skarven, som gerne vil på behørig afstand, så deres afkom ikke bliver snuppet af de sultne havørne eller musvågen, som tværtimod flytter tættere på havørnens rede for at udnytte den tryghed, det giver. Havørnene skaber således en naturlig balance i dyrelivet, så f.eks. antallet af skarv holdes på et nogenlunde niveau.

Jens Gregersen har en  rolig og fortællende skrivestil, som kan minde om Søren Ryges. Det er en fagbog skrevet i et skønlitterært sprog, der i glimt dykker ned i Danmarks havørnes historie og livet hos det unge havørnepar, der flyttede til Vorsø i 2011. Vi hører, hvordan arbejdet med reden skrider frem, hvordan de ruger, og hvor mange unger, de får. Det garneres alt sammen med de smukkeste skitser og tegninger med feltnoter.

Bogen er oplagt til læsere, der har interesse for fugle og naturskildringer eller som måske bare holder af tonen i Søren Ryges programmer. Vil man have mere af samme slags, har Jens Gregersen tidligere udgivet bl.a. ’Det store Vadehav’ i 2020 og ’Årstiderne’ i 2022.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
137299127
ISBN
9788712074762
Antal sider
186

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer