Bog

Gunhilds kamp

Af (
2005
)

Anmeldelse

Gunhilds kamp af Majken Bloch Skipper

14 nov.05

Kamp om kongemagt og kvindekamp i 1100-tallets Danmark. Spændende og velfortalt roman i Aschehougs serie om slægten Dane.

Romandebutanten Maiken Bloch Skipper tager i "Gunhilds kamp" tråden op fra Maria Hellebergs "Den hellige Knud" (2005), der var 1. del af Aschehougs serie "Slægten".

Gunhild er barnebarn af Valdemar Dane og eneste arving til Danegården. Hun er stærk og modig og oplært på hesteryg med et sværd i hånden - alligevel er det i 1100-tallet utænkeligt, at en kvinde kan klare en gård alene, så gården overlades til farbroderen med tanke på, at Gunhild skal giftes med fætteren Hans. Det vil hun imidlertid ikke, og hendes møde med (biskop) Absalon og Valdemar (den Store) stikker hendes skæbne ud. 

Ligesom farfaderen Valdemar tjente Knud den Hellige trofast, således vælger Gunhild at blive tro væbner for den senere kong Valdemar og rejse med ham i kamp for kongekronen. En rejse, der fører hende så langt som til Tyskland og Italien på den tid, hvor kampen mellem kejser- og pavedømme raser i hele Europa.

Sprogtone og persontegning ligger helt på linje med seriens første bind. Læseren føres ind i Gunhilds kamp for som kvinde at få lov at deltage i det udadvendte samfundsliv og i hendes overvejelser om valget mellem livet i kongens hird og hjemmelivet med børn og ægtemand.

Romanen giver et lidt overfladisk, men meget troværdigt billede af danskernes liv i 1100-tallet, både ved kongens hof og blandt almindelige mennesker; en enkel og veloplagt historisk roman, der samtidig opfylder sin mission om at være et led i en lang fortælling om Danmarks historie. 

Slægtstavlen bag i bogen breder sig nu ud over 4 generationer, og som læser kan man kun glæde sig til at få historien om de kommende slægtled.

Aschehoug, 2005. 243 sider. Kr 179,-

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Faustnummer
25890906
ISBN
9788711290835
Antal sider
243

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer